FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: 24-satna pripravnost u liječenju akutnoga srčanog udara

RIJEKA,22. prosinca(Hina) - Kardiološki odjel Kliničkog bolničkogcentra u Rijeci na današnjoj je konferenciji za novinstvo predstaviouvođenje programa kontinuirana interventnog liječenja akutnoga srčanogudara.
RIJEKA,22. prosinca(Hina) - Kardiološki odjel Kliničkog bolničkog centra u Rijeci na današnjoj je konferenciji za novinstvo predstavio uvođenje programa kontinuirana interventnog liječenja akutnoga srčanog udara.

Taj pristup podrazumijeva liječenje akutnog srčanog udara metodama interventne kardiologije u sustavu 24-satne pripravnosti. Interventni tim sastoji se od kardiologa, medicinske sestre instrumentarke i medicinskog radiologa, a metoda liječenja zove se pekutana koronarna intervencija (PCI), najnovija i najuspješnija metoda liječenja akutnog miokarda.

Uvjeti za njezinu uspješnost su što brži dolazak pacijenta u kardiološki laboratorij, načelo regionalne pokrivenosti koja za sada obuhvaća područje oko Zagreba i Rijeke s izgledima za Istarsku i Ličko-senjsku županiju te iskusni interventni tim u optimalno opremljenu laboratoriju.

Prednosti PCI-a su manja smrtnost i komplikacije, kraća hospitalizacija i znatno manje oštećenje srca, a i najjeftinija je metoda lječenja pacijenata s akutnim infarktom miokarda.

Taj projekat provodi Ministarstvo zdravstva na prijedlog i poticaj radnih skupina za interventnu kardiologiju i akutni koronarni sindrom Hrvatskoga kardiološkog društva. Takvu 24-satnu pripravnost za sada omogućuju samo zagrebačke bolnice "Sestara milosrdnica" i KBC "Rebro", privatna specijalizirana bolnica "Magdalena" u Krapinskim Toplicama i riječki KBC.

(Hina) xdsil yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙