FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair se sastao sa Sharonom

ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Britanski premijer Tony Blairu srijedu se u Jeruzalemu sastao s izraelskim kolegom ArielomSharonom, a nakon razgovora održana je zajednička konferencija zanovinare.
ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Britanski premijer Tony Blair u srijedu se u Jeruzalemu sastao s izraelskim kolegom Arielom Sharonom, a nakon razgovora održana je zajednička konferencija za novinare.

Blair je najavio da će se konferencija o Bliskom istoku održati 2005. u Londonu dodajući da će biti posvećena reformama i osnivanju demokratskih institucija u sjedištu Palestinske samouprave.

Nakon susreta s Blairom Sharon je zatražio "potpuno zaustavljanje terorizma", kako bi se mogao provesti najnoviji međunarodni plan.

"Nije riječ o tome da Palestinska samouprava krene u akciju protiv terorizma nego da uspije vratiti pravi mir", nastavio je Sharon optužujući samoupravu da dosad nije ništa poduzela.

Tijekom jutra Blair će razgovarati i s izraelskim predsjednikom Moshom Katzavom, šefom diplomacije Sylvanom Shalomom i predsjednikom Laburističke stranke Shimonom Peresom.

Nakon toga Blair će otići u Ramallah gdje bi se trebao sastati s predsjednikom PLO-a Mahmudom Abasom i palestinskim premijerom Ahmadom Koreijem, izvješćuje.

Nakon smrti palestinskog čelnika Jasera Arafata, regiju su prije Blaira posjetili američki državni tajnik Colin Powell i britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw. Svi oni se nadaju da će uspjeti zaživjeti smjernice bliskoistočnog mirovnog plana, ometanog stalnim nasiljem koje traje od polovine 2003., a krajnji mu je cilj uspostavljanje palestinske države u području Zapadne obale i pojasa Gaze, područja što su ih Izraelci okupirali u ratu 1967.

Pokrovitelji mirovnog plana su SAD, EU, UN i Rusija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙