FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljen dokument koji optužuje američku vojsku

WASHINGTON, 22. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Američki vojnizapovjednici u Iraku spriječili su obavljanje obdukcije nadzatvorenikom koji je od višestrukih ozljeda umro u vojnom zatvoru krajMosula, stoji u vojnom dokumentu koji su objavili aktivisti za ljudskaprava.
WASHINGTON, 22. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Američki vojni zapovjednici u Iraku spriječili su obavljanje obdukcije nad zatvorenikom koji je od višestrukih ozljeda umro u vojnom zatvoru kraj Mosula, stoji u vojnom dokumentu koji su objavili aktivisti za ljudska prava.

Smrt Iračanina Abdureda Lafte Abdula Kareema u prosincu 2003. opisana je u jednom od desetak vojnih dokumenata koje je objavila Američka unija za ljudske slobode (ACLU), skupina koja je žestoko kritizirala administraciju američkog predsjednika Georga Busha zbog zlostavljanja zatvorenika u iračkim vojnim zatvorima.

U ACLU-u tvrde da objavljeni dokumenti otkrivaju slučajeve u kojima su američki zapovjednici u Iraku sprječavali vojne istrage o smrtima zatvorenika.

U spomenutom dokumentu, koji je početkom ove godine napisao jedan vojni istražitelj, stoji da je 44-godišnji Abdul Kareem bio zdrav kada je mjesec dana ranije uhićen, ali da je samo nekoliko dana nakon uhićenja pronađen mrtav u svojoj ćeliji.

Liječnik koji je pregledao njegovo tijelo uočio je višestruke ozljede, uključujući rane na glavi, unutarnje krvarenje, modrice u dijelu abdomena i tekućinu u lijevom uhu. Tijelo je prevezeno u Bagdad na obdukciju kako bi se otkrio uzrok smrti, ali su zapovjednici bez obrazloženja blokirali postupak.

"Istraga ne može utvrditi uzrok smrti bez provođenja forenzičke obdukcije", stoji u dokumentu.

Drugi dokument, također vojnog istražitelja od 23. studenoga 2003., ukazuje da je Obdeda Hetherea Radada, zatvorenika u Tikritu, bez upozorenja iz puške ubio američki vojnik tijekom obilježavanja druge godišnjice terorističkih napada na SAD 11. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙