FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovački primjer za pregovore s EU-om neprimjeren

ZAGREB, 21. prosinca 2004. (Hina) - Pred Hrvatskom su pregovori očlanstvu s Europskom unijom no još nije službeno objavljen sastavhrvatskih pregovaračkih skupina, izvješćuje hrvatska redakcija postajeBBC-a prenoseći mišljenja predsjednice HNS-a Vesne Pusić i slovenskoganalitičara Tomaža Šavnika o pripremama za pregovore s EU-om.
ZAGREB, 21. prosinca 2004. (Hina) - Pred Hrvatskom su pregovori o članstvu s Europskom unijom no još nije službeno objavljen sastav hrvatskih pregovaračkih skupina, izvješćuje hrvatska redakcija postaje BBC-a prenoseći mišljenja predsjednice HNS-a Vesne Pusić i slovenskog analitičara Tomaža Šavnika o pripremama za pregovore s EU-om.

Tomaž Šavnik u razgovoru za postaju upozorava kako će daljnji razvoj i sudbina Hrvatske ovisiti o uspješnosti pregovora jer se dogovoreno više neće moći mijenjati. Šavnik ocjenjuje lošim što se Hrvatska poziva na primjer Slovačke koja je pregovore završila u rekordnom roku te ističe da s pregovorima ne treba žuriti.

"Slovačka je, osim po rekordnom vremenu pregovora poznata i kao zemlja koja je imala najlošije rezultate pregovora. Pregovori nisu sport - tko prvi stigne na cilj dobije zlatnu medalju. Poanta je baš u suprotnom: što duži pregovori, to bolje jer tada znaju da vas ne mogu ucjenjivati i da imate dovoljno vremena", drži Šavnik.

Šavnik je za BBC napomenuo i da je Slovenija stručne skupine za pregovore osnovala pola godine prije početka pregovora s EU-om, a Vesna Pusić je, navodi postaja, prošlog tjedna upozorila da se na osnivanju pregovaračkih skupina u Hrvatskoj još nije učinilo gotovo ništa.

Vesna Pusić je u razgovoru za BBC istaknula da u pregovore s EU-om o 29 poglavlja kopenhaških kriterija potrebno ući s jasno utvrđenim početnim pozicijama. "Moramo definirati za svako to područje što je temeljni hrvatski interes, koju ćemo poziciju braniti kad je, primjerice, riječ o ribarstvu ili o znanosti i tehnologiji", rekla je Vesna Pusić BBC-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙