FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSTAVLJEN PETI SVEZAK OER-a

ZAGREB, 21. prosinca 2004. (Hina) - Peti svezak Osmojezičnogaenciklopedijskog rječnika (OER-a) Leksikografskoga zavoda "MiroslavaKrleže" od slova P do Prih, koji sadrži 10.503 leksičke jedinicehrvatskog jezika i oko 326.000 riječi na stranim jezicima,predstavljen je danas u knjižari LZ-a u Zagrebu.
ZAGREB, 21. prosinca 2004. (Hina) - Peti svezak Osmojezičnoga enciklopedijskog rječnika (OER-a) Leksikografskoga zavoda "Miroslava Krleže" od slova P do Prih, koji sadrži 10.503 leksičke jedinice hrvatskog jezika i oko 326.000 riječi na stranim jezicima, predstavljen je danas u knjižari LZ-a u Zagrebu.

Prvi svezak OER-a objavljen je 1987., planira se u osam svezaka, a urednik toga kapitalnog izdanja je glavni ravnatelj LZ-a Tomislav Ladan.

Rječnik sadržava sustavno razvrstane i raspoređene riječi s obiljem naziva, imena i izričaja koji su s hrvatskoga prevedeni na ruski, engleski, njemački, francuski, talijanski španjolski i latinski.

Književnik, prevoditelj i publicist Marko Grčić rekao je da se Ladan u doba pokretanja toga projekta leksički orijentirao tako da OER bude čuvar kulturnog i nacionalnog ideniteta.

Upozorivši na leksičku vrijednost OER-a danas kad "engleski teži da sve jezike zapada pa i hrvatski svede na status svojih dijalekata", Grčić je rekao da taj rječnik sadrži jaku svijest o toj prijetnji, pa zato brižljivo čuva nacionalni identitet hrvatskoga, imajući istodobno pred sobom stalno njegov moderni europski, pa i izvaneuropski moderni kontekst.

Osmojezični enciklopedijski rječnik pod uredništvom Tomislava Ladana i u suradnji najboljih hrvatskih stručnjaka za europske jezike, sada, uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pogotvo kad je riječ o samoj izgrađenosti današnjega hrvatskog, nije naša najmanje važna kulturna vjerodajnica, istaknuo je Grčić.

O Rječniku su govorili i glavni ravnatelj i ravnatelj LZ-a, Tomislav Ladan i Vlaho Bogišić.

>potpis< (Hina) xta ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙