FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dunja Brozović-Rončević: Pogubne posljedice za hrvatski jezik

ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Ako uz Anićev "Veliki rječnikhrvatskoga jezika" bude svakom učeniku darovan i Pravopisni priručniku izdanju istoga izdavača Novog libera, posljedice za hrvatski jezikmogu biti pogubne, izjavila je Dunja Brozović-Rončević, ravnateljicaInstituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, upitana da komentira tuakciju koja je najavljena u javnim glasilima.
ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Ako uz Anićev "Veliki rječnik hrvatskoga jezika" bude svakom učeniku darovan i Pravopisni priručnik u izdanju istoga izdavača Novog libera, posljedice za hrvatski jezik mogu biti pogubne, izjavila je Dunja Brozović-Rončević, ravnateljica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, upitana da komentira tu akciju koja je najavljena u javnim glasilima.

Po njezinim riječima Pravopisni priručnik u izdanju Novoga libera nema potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Taj priručnik, za koji na omotnici u naslovu ne piše ni kojega je jezika, nije službeno potvrđen te stoga i nema potrebno odobrenje za uporabu u školama, izjavila je Dunja Brozović-Rončević. Iako je pisan u obliku pitanja i odgovora iz čega bi se moglo zaključiti da je namijenjen učenicima, Priručniku nije priložen pravopisni rječnik, što znači da je školskoj djeci uglavnom nekoristan, dodala je.

Ravnateljica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje ističe kako nije jasno za koga je i s kojim ciljem taj priručnik rađen, nije vidljivo ni tko ga je radio, nije prošao nikakvu znanstvenu i stručnu provjeru, a rješenja koja nudi u suprotnosti su s rješenjima koja su službeno odobrena za uporabu u školama.

Jezikoslovci Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje smatraju svojom obvezom, kako ističe ravnateljica, upozoriti na opasnost za hrvatsku standardnojezičnu normu, ako bi se učenicima darovao Pravopisni priručnik Novoga libera. Postavlja se zaključno i pitanje, kako napominje, na koji se način takvim Pravopisni priručnik, koji je prepun netočnosti, pogrješaka i nedosljednosti, koji nije priručnik hrvatskoga standardnog jezika, kani podići razinu pismenosti u hrvatskim školama.

U školama je odlukom mjerodavnoga ministarstva propisana uporaba 4. izdanja Babić-Finka-Moguševa Hrvatskog pravopisa u izdanju Školske knjige.

Dunja Brozović-Rončević istodobno smatra kako Anićev "Veliki rječnik hrvatskoga jezika", koji se kani darovati srednjoškolskoj djeci, sigurno ne će pridonijeti njihovu opismenjivanju.

"Po mojem mišljenju i mišljenju jezikoslovaca Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, ako se htjelo svakomu učeniku učiniti dostupnim rječnik hrvatskoga jezika, bilo bi bitno bolje da se daruje Rječnik hrvatskoga jezika u izdanju LZ-a i Školske knjige, jer taj rječnik dosljednije poštuje normu hrvatskoga standardnog jezika", napominje ravnateljica Instituta.

Velika akcija božićnog darivanja osam tisuća razreda hrvatskih škola Anićevim "Velikim rječnikom hrvatskoga jezika" na CD ROM-u i u obliku knjige, kako su izvijestili mediji, financirat će se sponzorskim prilozima hrvatskih gospodarstvenika, a nadzirat će je i provoditi Odbor petorice s predsjedniklom Stjepanom Mesićem na čelu. Novi liber, kako je to nedavno u tekstu "Goldsteinov trojanski konj" navela jezikoslovka i leksikografkinja Nataša Bašić, planira utržiti 1,600.000 kuna.

(Hina) xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙