FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 20. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske.
ZAGREB, 20. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

ZADAR - Davor Aras, kojega je HDZ nedavno isključio iz članstva zbog sudjelovanja na skupu domobrana na kojemu je prevladavala ustaška ikonografija, ostaje i dalje predsjednik zadarskog Gradskog vijeća jer na današnjoj sjednici većinski HDZ nije prihvatio prijedlog oporbenog SDP-a da se Arasa opozove s te dužnosti. Vijećnici HDZ-a isticali su doprinos Davora Arasa razvoju demokracije te da njegovo isključivanje iz članstva HDZ-a nije razlog da ga se smijeni i s dužnosti predsjednika Gradskog vijeća. Nakon što nije prihvaćen SDP-ov prijedlog da se opozove Arasa, dio oporbenih vijećnika napustio je sjednicu.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je u dogovoru s Državnim odvjetništvom odlučilo obaviti obavijesni razgovor s predsjedničkim kandidatom Ljubom Ćesićem Rojsom kako bi utvrdilo ima li on saznanja o kretanju odbjeglog generala Gotovine. U cilju pronalaženja generala Gotovine MUP će s predsjedničkim kandidatom Rojsom obaviti obavijesni razgovor o okolnostima njegove jučerašnje izjave u Vukovaru, gdje je on nazočnima na svom predizbornom skupu prenio pozdrave generala Gotovine, priopćio je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

SUPETAR - U Supetru na otoku Braču danas je održana osnivačka sjednica Otočnog vijeća koje će imati zadaću savjetodavnog tijela Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, a sudjelovat će i u donošenju godišnjeg otočnog proračuna. Državni tajnik za more Branko Bačić izjavio je da će to tijelo posebnu pozornost posvetiti kvalitetnijem razvitku otoka kako bi se zaustavilo iseljavanje stanovništva i spriječila demografska katastrofa. U 2005. država će iz proračuna za razvoj otoka izdvojiti 240,5 milijuna kuna, što je najveći iznos do sada.

SLAVONSKI BROD - Savez samostalnih sindikata Hrvatske očekuje da će, preko savjetodavnih tijela, biti aktivno uključen u usklađivanje hrvatskoga zakonodavstva s europskim u pregovorima o ulasku Hrvatske u EU, rekla je predsjednica SSSH Vesna Dejanović na tiskovnoj konferenciji u Slavonskom Brodu. Dejanović je naglasila da osnovni kriterij pri formiranju pregovaračkih timova za pregovore s Europskom komisijom moraju biti stručnost i znanje, a nikako stranačka podobnost.

UMAG - Sindikat ribara Hrvatske u današnjem priopćenju ocjenjuje da stanje u ribarstva ove godine nije bilo dobro jer su donesene neke odluke štetne kako za ribare tako i za ribarstvo, "od kojih su neke ipak povučene na doradu". Predsjednik sindikat Luciano Bose pita se kakve koristi hrvatska država i ribari mogu imati od ekološko-ribolovne zone kada države, koje su "desetljećima nekontrolirano i neograničeno uništavale Jadransko more", to mogu činiti i dalje uz blagoslov hrvatske države. Veliko nezadovoljstvo među ribare unijela je i najava poskupljenja plavog dizela na cijenu normalnog dizela, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Ceh za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore žestoko se protivi mogućnosti ukidanja plavog dizela koju je najavio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković zbog sve češće nenemjenske uporabe tog goriva namijenjenog isključivo poljoprivrednicima i ribarima. Predsjednik Ceha ribara Tonči Božanić smatra da ministar ne uzima u obzir posljedice koje bi nastupile primjenom njegova prijedloga po čitav sektor poljoprivrede, a posebice ribarstva, gdje pogonsko gorivo čini i do polovine ukupnih troškova poslovanja.

ZAGREB - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta izjavio je danas da je neprihvatljiv svaki pritisak na rad Agencije za telekomunikacije prilikom izbora trećeg mobilnog operatera u Hrvatskoj. Neprihvatljivo, pa čak po Zakonu o telekomunikacijama i zabranjeno je da se na bilo koji način utječe na rad Agencije i ugrozi njezina samostalnost i neovisnost, rekao je ministar Kalmeta odgovarajući na upit o zbivanjima uoči odluke o dodjeli koncesije za trećeg operatera mobilne telefonije. Odluku o dodjeli kombinirane koncesije u mobilnoj telefoniji Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije, kako je ranije najavljeno, donijet će 22. prosinca.

RIJEKA - Predsjednik creske ekološke udruge "Ekocentar Caput Insulae" Goran Sušić, nakon što je s Vetrinarskog fakulteta doznao da je deset bjeloglavih supova otrovano, izjavio je da je riječ o iznenađujućoj informaciji jer su aktivisti udruge vidjeli strijelne rane na zaštićenim pticama. Udruga Ekocentar tvrdi da su supove usmrtili tamošnji lovci kombinacijom trovanja i ustreljivanja. Policija primorsko-goranska izjavila je da će nakon cjelokupna izvida i toksikološke analize mrtvih supova odlučiti o podizanju kaznene prijave protiv nepoznata počinitelja.

ZAGREB - U božićnoj humanitarnoj akciji Hrvatskog Caritasa "Za 1000 radosti" kojom se prikuplja pomoć za tisuću najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj, do sada je prikupljeno u donacijama 1,7 milijuna kuna, priopćeno je danas iz Hrvatskog Caritasa. Po riječima voditelja akcije Borisa Peterlina i ove godine Hrvatski Caritas namjerava akcijom do Sveta tri kralja prikupiti oko dva i pol milijuna kuna.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za listopad ove godine po prvim je podacima Državnog zavoda za statistiku iznosila 4.128 kuna. Usporedi li se sa mjesecom prije proizlazi da je prosječna neto plaća za listopad bila za četiri kune ili za 0,1 posto manja od one isplaćene za rujan.

ZAGREB - U povodu 50. obljetnice osnutka Tehničkog muzeja građani će tijekom sutrašnjeg dana moći besplatno razgledati Muzej i njegove zbirke. Ideja o osnivanju nastala je krajem 19. stoljeća kada je osnovan Trgovačko-tehnički muzej, a prava povijest zagrebačkog Tehničkog muzeja započinje 21. prosinca 1954. kada je donesena odluka o njegovom osnivanju te mu je pet godina kasnije dodijeljena današnja lokacija na Savskoj cesti 18.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙