FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelski doseljenici protiv povlačenja iz pojasa Gaze

JERUZALEM, 20. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Vrhovno vijećeizraelskih doseljenika pozvalo je u ponedjeljak doseljenike da seusprotive evakuaciji koja je predviđena planom premijera ArielaSharona o povlačenju iz Gaze, no da pritom ne posežu za nasiljem.
JERUZALEM, 20. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Vrhovno vijeće izraelskih doseljenika pozvalo je u ponedjeljak doseljenike da se usprotive evakuaciji koja je predviđena planom premijera Ariela Sharona o povlačenju iz Gaze, no da pritom ne posežu za nasiljem.

Vijeće YESHA poduprlo je tom izjavom odluku čelnika izraelskih doseljenika Pinhasa Wallersteina koji je izazvao strah od mogućeg građanskog neposluha rekavši da bi se protivnici evakuacije trebali oglušiti o premijerov plan, čak i kad bi zbog toga završili u zatvoru.

"Dosljedni smo u protivljenju odluci koja je, po našem mišljenju, nacionalni i povijesni kriminal i koja bi značila protjerivanje Židova iz njihovih domova", rekao je predsjednik Vijeća Bentzi Lieberman.

No, dodao je, "ni u kojem slučaju nećemo pozivati na građanski rat".

Zakon, koji je prošao prvo čitanje u izraelskom parlamentu, predviđa pet godina zatvora za Izraelce koji su budu suprotstavili sigurnosnim snagama poslanim radi evakuacije doseljenika koji odbijaju prihvatiti vladinu naknadu i napustiti naselja.

Sharon, kojega prema anketama podupire većina Izraelaca, kaže da će njegov plan o uklanjanju 21 naselja u pojasu Gaze i četiri od 120 na Zapadnoj obali, prekinuti četverogodišnje krvave sukobe s Palestincima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙