FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 20. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 20. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

ZAGREB - Većina Nizozemaca toliko je zamorena rastućom komercijalizacijom i amerikanizacijom Božića te obiteljskim obvezama koje im blagdan stvara da je sklona prihvatiti prijedlog po kojem Božić ne bi trebalo slaviti baš svake godine, ako bi im i dalje ostala dva slobodna dana, pokazalo je nedavno ispitivanje javnog mnijenja. Osam od deset ispitanih smatra da je Božić u Nizozemskoj postao "previše komercijalan", dok 65 posto ispitanih drži da blagdani imaju sve više američkih obilježja, odnosno da tradicionalne blagdanske običaje zamjenjuju globalizacijom uvedeni američki. Da je trend amerikanizacije Božića sve uočljiviji govori i podatak kako je 2003. u Nizozemskoj na njega upozoravalo šest posto manje ispitanih. Pedeset i dva posto od 500 ispitanih sigurno neće ići u crkvu za Božić, a 10 posto ih nije sigurno hoće li prisustvovati božićnim misama.

DEN HAAG - Princ Bernhard, otac nizozemske kraljice Beatrix koji je umro 1. prosinca, imao je dvije vanbračne kćeri, otkriveno je protekloga tjedna u seriji od devet intervjua koje je princ dao dnevnom listu "de Volkskrant", pod uvjetom da se objave nakon njegove smrti, piše u svom najnovijem broju nizozemski tjednik na engleskom "The Hague Times". Princ Bernhard je u intervjuima otkrio da pored 37-godišnje Francuskinje Alexie za koju se već znalo da je njegova kćer, postoji i druga vanbračna kćer - Alicia - rođena 50-ih godina prošlog stoljeća u Sjedinjenim Državama. "Ja imam šest kćeri, a moja djeca rođena izvan braka biti će uključena u podjelu nasljedstva", kazao je za list. Procjenjuje se da je Bernhard iz sebe ostavio imetak vrijedan od 150 do 200 milijuna eura.

LOS ANGELES - Dodjela Oscara 2006. godine održat će se 5. ožujka, umjesto krajem veljače, kako bi se izbjeglo podudaranje sa Zimskim olimpijskim igrama, javlja BBC. Oscari se obično dodjeljuju zadnjeg vikenda u veljači ali će se svečanost zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Torinu održati 26. veljače. "Činilo se nepravednim tjerati gledatelje da izaberu", izjavio je predsjednik Akademije filmskih znanosti i umjetnosti Frank Pierson. Dodjela Oscara 2005. godine održat će se kao što je i planirano, 27. veljače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙