FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schuessel imenovao novu ministricu unutarnjih poslova

BEČ, 19. prosinca 2004. (Hina/DPA) - Liese Prokop, nekadašnja svjetskaprvakinja u petoboju, bit će nova austrijska ministrica unutarnjihposlova, objavio je čelnik vladajuće Narodne stranke i austrijskikancelar Wolfgang Schuessel u nedjelju.
BEČ, 19. prosinca 2004. (Hina/DPA) - Liese Prokop, nekadašnja svjetska prvakinja u petoboju, bit će nova austrijska ministrica unutarnjih poslova, objavio je čelnik vladajuće Narodne stranke i austrijski kancelar Wolfgang Schuessel u nedjelju.

Prokop (63) položit će u srijedu prisegu kao prva žena ministrica unutarnjih poslova u austrijskoj povijesti. U prvim intervjuima Prokop je rekla da želi "odagnati strah ljudi" glede povezanosti između podnositelja zahtjeva za azilom i kriminala o kojoj se mnogo govori u austrijskoj javnosti. Mora biti "humanosti", ali treba poduzeti i stroge mjere protiv ljudi koji zloporabe azil, rekla je Prokop.

Ona je na Olimpsijskim igrama Meksiku 1968. godine osvojila je srebrnu medalju u petoboju, a godinu dana kasnije postavila je svjetski rekord. Bila je i europska i austrijska prvakinja u petoboju i brojnim pojedinačnim disciplinama. Kao atletičarka Prokop je bila ispred svojeg vremena. Njezini austrijski rekordi u skoku u dalj i bacanju kugle nisu nadmašeni 30 godina.

Političku karijeru počela je dok se još aktivno bavila atletikom 1969. godine, postavši članica parlamenta svoje rodne pokrajine Donje Austrije U vladi pokrajine bila je od 1981. Od 1992. zauzimala je mjesto zamjenice zemaljskog poglavara.

Njezina specijalnost u Donjoj Austriji bili su mladež, socijalna i sportska politika. Na mjestu ministrice unutarnjih poslova nasljeđuje ministra obrane Guenthera Plattera, koji je nakratko obnašao tu dužnost nakon iznenadne ostavke prethodnog ministra Ernsta Strassera 10. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙