FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko-izraelsko društvo obilježilo desetljeće rada

ZAGREB, 19. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatsko-izraelsko društvo (HID)obilježilo je deset godina sustavnoga promicanja suradnje izmeđuHrvatske i Izraela te hrvatskoga i židovskoga, izvijestio je večeraspredsjednik tog društva Mihael Montiljo.
ZAGREB, 19. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatsko-izraelsko društvo (HID) obilježilo je deset godina sustavnoga promicanja suradnje između Hrvatske i Izraela te hrvatskoga i židovskoga, izvijestio je večeras predsjednik tog društva Mihael Montiljo.

Tijekom desetljeća djelovanja HID je znatno pridonio boljemu poznavanju i percepciji Hrvatske u Izraelu na što su njegovi članovi posebice ponosni, istaknuo je Montiljo. Dodao je da je desetu obljetnicu HID "dočekao" i proslavio u subotu navečer u novim prostorijama u zagrebačkoj Radićevoj ulici, za što je posebice zaslužno Gradsko poglavarstvo.

Središnji događaj proslave bilo je predstavljanje knjige "Židovstvo - život, teologija i filozofija" glavnoga rabina Hrvatske Kotela Da-Dona, a održan je u njegovoj nazočnosti.

Po riječima predsjednika HID-a, predstavljanje knjige glavnoga rabina Kotela Da-Dona nije izabrano slučajno za središnji događaj proslave budući da je njezino objavljivanje od iznimne važnosti za židovsku zajednicu u Hrvatskoj. "Židovska zajednica u Hrvatskoj više je od pola stoljeća bila bez rabina i bila je izložena svojevrstnoj duhovnoj praznini koju je svojim dolaskom popunio rabin Kotel Da-Don, darujući nam sveobuhvatnu knjiga o židovstvu pisanu na hrvatskome jeziku, ali ne samo za Židove", objasnio je Montiljo.

Proslavi desetoga rođendana HID-a pridružio se i mješoviti pjevački zbor "Lira" koji je nedavno velikim koncertom obilježio 50 godina rada. Zbor je pod ravnanjem Roberta Homena izvela liturgijske pjesme među kojima i skladbu dugogodišnjega umjetničkog ravnatelja toga zbora Emila Cossetta "Kol Nidre" vezanu za židovski sveti dan Jom Kipur - dan praštanja i pokajanja. Osim toga, u prostorijama HID-a otvorena je i izložba akademskoga slikara Tonija Franovića koji je i autor likovne opreme knjige rabina Kotela Da-Dona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙