FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić za dpa: Uvest ću Hrvatsku u EU

ZAGREB, 18. prosinca 2004. (Hina/dpa) - Samo dan nakon što su čelniciEuropske unije odredili datum za početak pristupnih pregovora sHrvatskom, pod uvjetom da Zagreb potpuno surađuje s Haškim sudom,hrvatski je predsjednik Stipe Mesić u ekskluzivnom razgovoru zanjemačku novinsku agenciju (dpa) izrazio uvjerenje da će uvestiHrvatsku u punopravno članstvo u Europskoj uniji.
ZAGREB, 18. prosinca 2004. (Hina/dpa) - Samo dan nakon što su čelnici Europske unije odredili datum za početak pristupnih pregovora s Hrvatskom, pod uvjetom da Zagreb potpuno surađuje s Haškim sudom, hrvatski je predsjednik Stipe Mesić u ekskluzivnom razgovoru za njemačku novinsku agenciju (dpa) izrazio uvjerenje da će uvesti Hrvatsku u punopravno članstvo u Europskoj uniji.

"Ja ću biti predsjednik koji će uvesti Hrvatsku u EU", rekao je Mesić u intervjuu kojeg je agencija dpa objavila u subotu navečer.

Njemačka agencija u svom tekstu navodi da se za dva tjedna u Hrvatskoj održavaju predsjednički izbori na kojima se Mesić nada drugome mandatu.

"Europska nam je unija poručila (na summitu u Bruxellesu) da moramo u potpunosti surađivati s ICTY-jem. U potpunosti. No nisu rekli (izričito) da smo obvezni izručiti Gotovinu, jer ako Gotovina nije u Hrvatskoj, ne možemo ga izručiti", rekao je Mesić.

"Mi moramo provjeriti svaki mogući trag koji bi mogao voditi prema Gotovini. Osim toga, moramo provjeriti i one tragove koji vode iz Hrvatske i u tom slučaju institucije drugih zemalja moraju s nama surađivati", rekao je Mesić za dpa.

Haški je sud 2001. optužio generala Antu Gotovinu za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnih zakona ili običaja u vezi s operacijom Oluja 1995.

Čelnici EU-a poručili su službenom Zagrebu da mora surađivati s Haškim sudom, što znači da Hrvatska mora učiniti sve što može da uhiti i izruči odbjegloga generala, piše dpa.

Mesić je još rekao da "puna suradnja znači provjeravanje tih tragova" i dodao da "ne postoji nijedan razlog zašto bismo štitili Gotovinu kad smo ostale optuženike izručili".

Organizacija za ljudska prava Amnesty International (AI) u ponedjeljak je kritizirala službeni Zagreb jer nije uspio privesti pravdi osobe odgovorne za činjenje ratnih zločina tijekom Domovinskog rata, piše dpa. AI je također ustvrdio da na hrvatskim sudovima postoji etnička pristranost, odnosno da etnički Srbi imaju više izgleda biti osuđeni za ratne zločine nego Hrvati, dodaje agencija.

"Ako je itko kritizirao hrvatsko pravosuđe, to sam bio ja. Bilo je slučajeva koji nisu bili u skladu s europskim standardima. Zalažem se reformu pravosuđa i za jednakost sviju pred zakonom, bez obzira na etničku pripadnost", rekao je Mesić.

Prema hrvatskom predsjedniku, problem se nalazi na nižim sudovima koji su znali donositi "neprihvatljive presude" iz kojih je "bilo jasno da duljine kazni ovise o etnicitetu optuženih".

Mesić također vjeruje da će uspješni razgovori između Hrvatske i EU imati pozitivan utjecaj ostatak Balkana i pokazati koliko se može demokratizirati zemlja koja je nekad bila upletena u rat. "Bit ćemo primjer drugima da se isplati boriti za demokratske standarde", rekao je Mesić.

Mesić je također rekao da je učinio mnogo na demokratizaciji države otkako se nalazi na dužnosti predsjednika Hrvatske. "Nitko nije dolazio u Hrvatsku, naši predstavnici nisu putovali nigdje", rekao je Mesić govoreći o vremenu kada je preuzeo dužnost. "Ali danas, poželjan smo partner koji usvaja europske standarde". Mesić kaže da je otvaranje Hrvatske bio jedan od njegovih najvećih uspjeha i dodao da u Hrvatskoj "nacionalizam više nije prijetnja".

Agencija dpa također piše da prema posljednjim anketama, Mesić može računati na potporu između 50 i 56 posto birača, a njegova glavna suparnica na izborima, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor između 17 i 24 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙