FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽUŽUL I KITAROVIĆ ZADOVOLJNI ODLUKOM EUROPSKOG VIJEĆA

ZAGREB, 18. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska je zadovoljna odlukomEuropskog vijeća o datumu početka pregovora jer pred nju nisupostavljeni nikakvi novi uvjeti, osim kriterija koje je i prije moralaispuniti za punopravno članstvo u EU, rekao je u subotu u Zagrebuhrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.
ZAGREB, 18. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatska je zadovoljna odlukom Europskog vijeća o datumu početka pregovora jer pred nju nisu postavljeni nikakvi novi uvjeti, osim kriterija koje je i prije morala ispuniti za punopravno članstvo u EU, rekao je u subotu u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

"Zadovoljni smo i sretni ishodom jučerašnjih sastanaka i odlukom Europskog vijeća o datumu 17. ožujka za početak pregovora s Hrvatskom", rekao je Žužul u izjavi za novinare u zgradi ministarstva.

Ministar odluku tumači kao "rezultat dobre diplomatske akcije, ali, prije svega, toga što smo mi uspješno predstavili da Hrvatska ispunjava sve kriterije koje treba ispuniti za članstvo i početak pregovora".

"Želim istaknuti da odluka vijeća pred Hrvatsku ne postavlja nikakve nove uvjete, nije uvjetovana novim kriterijima, već moramo ispuniti sve kriterije koji su već prije definirani - kopenhaške kriterije i one specifične, među kojima je i suradnja s Haškim sudom", kazao je ministar.

"Sad nam je jasno kad ćemo početi i na koji ćemo način voditi pregovore... Mi smo spremni za sljedeću fazu i mislim da je jučer bio vrlo važan trenutak, ne samo u povijesti odnosa Hrvatske i EU, nego i u povijesti hrvatske države", naglasio je Žužul.

Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je kako se nastavlja rad na ispunjavanju svih kriterija, "od kopenhaških i madridskih do posebnih kriterija iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"U listopadu smo počeli s tzv 'pre-screeningom', prethodnom ocjenom usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim standardima. Nakon početka pregovora počet će i službeni screening, koji je i pretpostavka za pregovaračke pozicije i početak konkretnih pregovora", pojasnila je ministrica.

Prema njezinim riječima, već se niz mjeseci provodi i interni screening, kojim se definiraju područja koja bi mogla biti "problematična u pregovorima, odnosno područja u kojima će se pregovarati o obvezama iz članstva za koje se pretpostavlja da se neće moći ispuniti iz bilo kojih razloga do okvirnog datuma stupanja u članstvo u EU".

Među sveobuhvatnim pripremama za početak pregovora s EU, Grabar-Kitarović spomenula je analitičke pripreme, priprema baze podataka, razne obrazovne aktivnosti i "vrlo konkretne razgovore o članovima pregovaračkog tima".

"Mislim da je iznimno bitno pronaći politički konsenzus o samom pregovaračkom timu, pa pozdravljam dogovore da se rasprave kriteriji za imenovanja desetak glavnih pregovarača", kazala je ministrica.

Prema njezinim riječima, na primjerima zemalja koje su ušle u članstvo EU i ove godine i prije pokazalo se koliko je bitno postići takav politički konsenzus, kako bi se "svim pitanjima pregovora pristupilo isključivo s pozicije nacionalnih interesa i najboljih uvjeta koje zajedno možemo postići za Hrvatsku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙