FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Žužul u četvrtak u Londonu, u petak u Bruxellesu

ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslovaMiomir Žužul u četvrtak odlazi u jednodnevni posjet Londonu, kako bise sastao s britanskim ministrom za Europu Dennisom MacShaneom, a upetak će boraviti u Bruxellesu, gdje će imati kontakte s Europskomkomisijom, doznaje se u srijedu iz ministarstva vanjskih poslova.
ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u četvrtak odlazi u jednodnevni posjet Londonu, kako bi se sastao s britanskim ministrom za Europu Dennisom MacShaneom, a u petak će boraviti u Bruxellesu, gdje će imati kontakte s Europskom komisijom, doznaje se u srijedu iz ministarstva vanjskih poslova.

Očekuje se da bi tema razgovora u oba grada mogao biti sastanak Europskog vijeća 16. i 17. prosinca, s kojeg Hrvatska očekuje odluku o određivanju datuma početka pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Žužulovi posjeti Londonu i Bruxellesu nastavak su pojačane diplomatske aktivnosti hrvatskog ministra, koji je u srijedu u Zagrebu na radnom sastanku s veleposlanicima država članica Europske unije akreditiranima u Hrvatskoj razmijenio mišljenja i stajališta o odnosima Hrvatske i Europske unije uoči sjednice Europskog vijeća .

Hrvatska se nada konkretnom datumu početka pregovora u "prvom dijelu 2005.", sukladno najavi iz same Unije iz lipnja, ali bi na razvoj događaja moglo utjecati nedavno izvješća glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte, koja je pred Vijećem sigurnosti ocijenila da Hrvatska ne surađuje u potpunosti s tim sudom jer nije uhitila odbjeglog generala Antu Gotovinu.

Apsolutnu suradnju sa sudom u Hagu, odnosno Gotovinino uhićenje, kao važan su uvjet u međuvremenu istaknuli povjerenik EU za proširenje Olli Rehn i britanski ministar obrane Geoffrey Hoon za svojih posjeta Zagrebu.

Europski povjerenik tijekom svojeg prvog službenog posjeta Zagrebu prošlog je tjedna istaknuo je da je puna suradnja s Haškim sudom "neophodni uvjet za napredak prema EU".

Rehn je rekao da je uhićenje odbjeglog generala Ante Gotovine preostali kamen spoticanja za Hrvatsku te da Europska komisija i zemlje članice inzistiraju na tome da "hrvatska Vlada i sve administrativne strukture" u potpunosti surađuju s Haškim sudom, jer će se po tome mjeriti funkcionira li u potpunosti vladavina zakona.

Hoon je u utorak hrvatskoj vladi prenio zabrinutost EU i NATO-a zbog posljednjeg izvješća glavne haške tužiteljice.

"Od Hrvatske se očekuju konkretni potezi i jasne akcije već idućih tjedana kako bi otklonila i tu zapreku"(uhićenje Gotovine), istaknuo je britanski ministar, koji se tijekom poludnevnog boravka u Hrvatskoj sastao s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i ministrom obrane Berislavom Rončevićem.

Na pitanje postoji li mogućnost da njegova zemlja blokira određivanje datuma početka pregovora s Hrvatskom o pristupanju uniji, Hoon je odgovorio da "to pitanje ostavlja za 17. prosinca", kad će se održati summit EU u Bruxellesu.

Prema nekim izvorima u hrvatskom tisku, unutar EU zavladala je podjela, jer neke utjecajne članice navodno žele da se Hrvatskoj odredi datum bez obzira na Gotovinu, dok su neke, među kojima i Velika Britanija, protiv toga. Odluka o određivanju datuma početka pregovora s nekom zemljom kandidatom za punopravno članstvo donosi se jednoglasno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙