FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 18. prosinca 2004.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske
ZAGREB, 18. prosinca 2004.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske

OSIJEK - Nezavisni predsjednički kandidat kojeg podupire HSP Slaven Letica na današnjem je predizbornom skupu u Osijeku potpisao "Deklaraciju o očuvanju zdravstvenog suvereniteta, zdravlja i ljudskog dostojanstva građana Republike Hrvatske". Letica u deklaraciji poziva Vladu i Sabor da se "suprotstave svakom pokušaju ugrožavanja zdravlja i zdravstvenog suvereniteta hrvatskog naroda". Također ih poziva da "javno osude izjave predsjednika MMF-a Dimitrija Demekasa i drugih predstavnika međunarodne zajednice koji žele da se razvoj Republike Hrvatske temelji na eksploataciji ljudskog rada i ugrožavanju zdravlja hrvatskog naroda".

PLITVICE - Nezavisni kandidat na predsjedničkim izborima Ljubo Ćesić Rojs službeno je danas počeo izbornu kampanju na Plitvičkim jezerima gdje je odao počast Josipu Joviću, prvome hrvatskom poginulom branitelju, koji je na Plitvicama poginuo prije 13 godina u akciji protiv srpskih pobunjenika. Prije toga obišao je mjesto na kojem su na krvavi Uskrs 1991. pobunjenici iz zasjede napali hrvatske redarstvenike, među kojima je i sam bio, ali srećom nije ranjen. Ćesić je kazao kako je upravo s Plitvica Hrvatska otišla u pobjedu u Domovinskom ratu te dodao kako vjeruje da će hrvatski narod zajedno s njim s istog mjesta krenuti u novu pobjedu i na put koji je zacrtao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

KRIŽEVCI - Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor rekla je danas u Križevcima kako u hrvatskom pregovaračkom timu s Europskom unijom neće biti samo članovi HDZ-a. "To će biti veoma stručne ekipe, što je poručio i premijer Sanader kad je pozvao sve koji mogu aktivno sudjelovati i pridonijeti da pripreme budu što bolje obavljene", rekla je Jadranka Kosor na predizbornom skupu. Komentirajući svoj odnos s medijima, Jadranka Kosor je rekla kako jednako cijeni sve redakcije i novinare, ali svi joj često ne uzvraćaju istom mjerom.

VARAŽDIN - Nezavisni kandidat na izborima za predsjednika Hrvatske Mladen Kešer - Keš danas je u sklopu predsjedničke utrke na varaždinskoj gradskoj tržnici dijelio svoje promidžbene letke. Glavni slogani na letku Mladena Kešera su: "Hrvatska ostaje na mladima", "Hrvatska je oduvijek Europa - Europa treba Hrvatsku" i "Probudi se, Hrvatsko, odgodimo EU". Kešerovi glavni programski ciljevi su: minimum blagostanja za svakog hrvatskog građanina, konkurentnost gospodarstva kroz obrazovanje, znanost i pravedan porezni sustav, te učvrstiti hrvatsku nacionalnu sigurnost. Mladen Kešer načelnik je kalničke općine u Koprivničko-križevačkoj županiji.

ZAGREB - U povodu odluke Europskog vijeća o početku pregovora Hrvatske o članstvu u Europskoj uniji, predsjednik Sabora Vladimir Šeks čestitao je premijeru Sanaderu i svim građanima Hrvatske te je dao svoju ocjenu i viđenje odluke Europskog vijeća, priopćeno je iz Sabora. "Jučerašnja odluka Europskog vijeća o određivanju 17. ožujka sljedeće godine datumom početka pregovora Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji značajno je priznanje Hrvatskoj i svim njezinim građanima za ukupan napredak postignut u dostizanju demokratskih i civilizacijskih standarda", ocijenio je Šeks. Dodao je da ta odluka odražava pozitivan kontinuitet u prepoznavanju i valoriziranju svega onoga što je Hrvatska činila i što čini na putu prema Eurpskoj uniji.

ZAGREB - Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Zlatko Mehun opovrgnuo je danas informacije da je sinoć uhićen glavni urednik političkog tjednika Novoga hrvatskog slova Domagoj Margetić, tvrdeći da policija nije poduzimala ništa prema Margetiću. Mehun je izjavio da je policija prije 20-ak dana Margetiću uputila poziv za obavijesni razgovor temeljem naloga Državnog odvjetništva, a na zahtjev Haaškog suda, koji je početkom prosinca tom tjedniku naložio da prestane objavljivati izjave i svjedočenja zaštićenih svjedoka. Glasnogovornik MUP-a je rekao da se Margetić tom obavijesnom razgovoru nije odazvao te da policija nakon toga nije poduzimala nikakve radnje protiv njega niti je dobila ikakav drugi nalog od Državnog odvjetništva.

VINKOVCI - Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović izjavila je na današnjoj konferenciji za novinare u Vinkovcima kako "HDZ brojnim smjenama stručnih ljudi koje provodi u Hrvatskoj ugrožava njezin razvitak i napredak". Kao "najnoviji primjer političke smjene HDZ-a" istaknula je slučaj donedavne ravnateljice vinkovačkog Centra za rehabilitaciju "Mala Terezija" i članice Predsjedništva SDP-a vinkovačke Gradske organizacije Anice Birač koja je smijenjena početkom prosinca, a na tu je dužnost Upravno vijeće centra imenovalo osobu "bez ikakvih iskustava u radu s hendikepiranim osobama". Prema njezinim riječima, "od dolaska HDZ-a na vlast zaustavlja se razvoj Hrvatske u svim segmentima, pa i u kadrovskom, a odgovornost za to snosi Ivo Sanader i HDZ".

ZAGREB - Ravnatelj Hrvatske kulturne zaklade Stjepan Šešelj proglasio je danas na prigodnom skupu u prostorijama Zaklade godinu 2005. godinom hrvatskih pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića i Dragutina Tadijanovića. O Kranjčevićevoj ulozi u hrvatskome pjesništvu tom je prigodom govorio je književni kritičar Božidar Petrač. Ocijenio je da je Kranjčević "najveći hrvatski pjesnik 19. stoljeća". Akademik Dubravko Jelčić govorio je o Dragutinu Tadijanoviću. Tadijanović nije samo Nestor hrvatske književnosti, on je svojim životom i djelom danas uistinu živa legenda hrvatskoga pjesništva, istaknuo je akademik Jelčić.

SPLIT - Zbog jake kiše protekle noći, izlila se rijeka Žrnovnica te poplavila desetak kuća u Žrnovnici i Korešnici, nedaleko od Splita. Vatrogasci ispumpavaju vodu, a poplavu je uzrokovao potok Vilar, pritok Žrnovnice, koji je nanio mnogo granja i krupnog otpada do mosta u Žrnovnici te se rijeka izlila na tri mjesta. Obilna je kiša jučer i noćas u srednjoj Dalmaciji učinila štetu na gotovo svim cestama.

SINJ - Kiša, koje je u posljednja 24 sata u cetinjskom kraju palo više od 100 litara po metru četvornom, prouzročila je manje štete na dijelovima prometnica te poplavila podrume u nekoliko kuća. Vodostaj Cetine kod Trilja porastao je za jedan i pol metar. Poplavljeno je polje Ponikva površine 500 hektara. Kiša je međutim pridonijela punjenju akumulacija Peruča i Buško Blato koje su prošlih mjeseci gotovo ispražnjene.

OPATIJA - Međunarodna konferencija pod nazivom "Razvoj studija novinarstva" na kojoj sudjeluje dvadesetak sveučilišnih profesora i predstavnika medijskih centara iz zemalja srednje i istočne Europe počela je danas s radom u Opatiji. Organizator je Međunarodni centar za obrazovanje novinara u sklopu aktivnosti Mreže medijskih centara srednje i istočne Europe. Na konferenciji će biti predstavljeni studiji novinarstva na bečkom, podgoričkom i dubrovačkom sveučilištu te programi rada medijskih škola i instituta iz Makedonije, Mađarske, Francuske i Bugarske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙