FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Turskoj oduševljenje nakon potvrde o početku pregovora

ANKARA, 18. prosinca 2004. (Hina) - Turska i u subotu živi u pravojeuforiji nakon što je u petak potvrđena vijest da je summit EU otvoriovrata pregovora o priključivanju.
ANKARA, 18. prosinca 2004. (Hina) - Turska i u subotu živi u pravoj euforiji nakon što je u petak potvrđena vijest da je summit EU otvorio vrata pregovora o priključivanju.

Vodeći turski listovi prenose istodobno upozorenje premijera Recepa Tayyipa Erdogana da do potpunog otvaranja bruxelleskih vrata predstoje još mnogi krupni zahvati na jačanju gospodarstva i demokratskih institucija zemlje. "Prihvatili smo te velike obveze ne samo zbog EU, nego prvenstveno zbog naše demokratske opredjeljenosti", rekao je Erdogan.

Utjecajni istanbulski list Hurriyet preko cijele prve stranice donosi golem naslov: "Uspjeli smo". List Radikal bruxelleski uspjeh dočekuje naslovom "Europska dobrodošlica", a Milliyet "Pod plaštom zapadne svjetlosti".

Zajednička je ocjena da je Europi potrebna Turska gotovo isto toliko koliko i Turskoj Europa. Milliyet primjećuje da je Europi potrebna vrlo snažna turska vojska, ali i turske diplomatske i političke veze s islamskim i turkofonim zemljama.

Turski dnevnici također upozoravaju na "ciparske zamke", odnosno mogućnost da isključivo grčka vlada u podijeljenoj Nikoziji stavi veto na početak pregovora s Turskom. U tom sklopu najavljuje se ankarsko "pismo o namjerama" kako bi se normalizirali odnosi s grčkom ciparskom stranom i pritom izbjeglo formalno priznanje otočke vlade.

"SAD su pozdravile tursko-europski sporazum o početku pregovora 3. listopada 2005. i dale priznanje turskom premijeru Erdoganu na uspješnoj transformaciji politike zemlje", zamjećuje najnakladniji turski list Sabah.

Američki državni tajnik u odlasku Colin Powell nazvao je telefonom potpredsjednika turske vlade i šefa diplomacije Abdullaha Gula da bi mu čestitao na, kako se ističe, na "velikom bruxelleskom uspjehu".

"Turska je čvrsto ukotvljena u Europi, dijeli sve njezine vrijednosti", rekao je Powell. Drži kako će to biti pozitivan poticaj općem razvitku demokracije u svijetu. Sa sličnim reagiranjem oglasio se i glasnogovornik Bijele kuće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙