FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: Hrvatska je dobila bezuvjetan nadnevak početka pregovora s EU-om

ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sander izjavio jevečeras da je Hrvatska dobila bezuvjetan nadnevak početka pristupnihpregovora s Europskom unijom (EU) te da je današnja odluka Europskogavijeća puno više od onoga što je očekivao te da je zato jakozadovoljan.
ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sander izjavio je večeras da je Hrvatska dobila bezuvjetan nadnevak početka pristupnih pregovora s Europskom unijom (EU) te da je današnja odluka Europskoga vijeća puno više od onoga što je očekivao te da je zato jako zadovoljan.

"Današnja odluka Europskoga vijeća puno je više nego sam očekivao i neobično sam zadovoljan tom odlukom i mislim da Hrvatska ima sve razloge da bude zadovoljna", istaknuo je predsjednik Vlade, gostujući u večerašnjem Dnevniku plus HTV-a odmah nakon povratka iz Bruxellesa.

Europsko vijeće odlučilo je danas u Bruxellesu da pristupni pregovori s Hrvatskom počnu 17. ožujka sljedeće godine ako postoji puna suradnja s Haaškim sudom.

Premijer je rekao da će pregovori početi mjesec i pol dana prije nego se nagađalo još prijepodne, kad se govorilo o 26. travnju 2005. kao nadnevku početka pregovora.

Ocijenivši da je današnji dan velik za Hrvatsku, premijer Sanader je dodao da je, kako mu je preneseno, i danas bilo "dežurnih gunđala", ali da je, bez obzira na to, u godinu dana Vlada kojoj je na čelu uspjela i danas smo kao zemlja doživjeli punu europsku afirmaciju.

Sander se osvrnuo i na prigovore da Hrvatska još nema spremne pregovaračke timove, rekavši da bi bilo smiješno da su pregovarački timovi bili spremni a da nije dobiven datum početka pregovora. Ustvrdio je da će pregovarački timovi biti potpuno spremni do početka pregovora i da se od danas zapravo ulazi u završnu fazu.

"Da sam imao spremne pregovaračke timove i da smo ih najavili a da danas nismo dobili datum pregovora, opet bi bilo prigovora", rekao je Sander, istaknuvši da su se pregovarački timovi pripremali i da su poznata gotovo sva imena, ali da završne dogovore žele ostvariti s drugim strankama.

Podsjetio je da su nedavno sve parlamentarne stranke potpisale zajednički dogovor o spremnosti da zajednički sudjeluju u dogovaranju načela kreiranja pregovaračkih timova.

"Znači ono što su potpisali prije tri dana danas ne valja i mislim da su htjeli pomalo zatamniti ovaj uspjeh aktualne Vlade", izjavio je.

Dodao je, međutim, kako današnji uspjeh ne pripisuje samo Vladi kojoj je na čelu, nego cijeloj Hrvatskoj.

Rekao je da je i do sada potpuna suradnja s Haaškim sudom bila uvjet i za avis i za status kandidata pa i za nadnevak početka pregovora. Podsjetio je da Hrvatska ima tri politička kriterija za približavanje EU: reformu pravosuđa, suradnja s Haaškim sudom i povrat imovine i izbjeglica. Kad je pak riječ o ocjeni suradnje Hrvatske s Haaškim sudom, premijer je rekao da je interno na sjednici Europskoga vijeća odlučeno da će tu ocjenu dati predsjedatelj Europske unije, odnosno Luksemburg.

Ustvrdivši da je Hrvatska do sada pokazala punu suradnju s Haaškim sudom te da će tako biti i ubuduće, Sanader je dodao da još ostaje slučaj generala Gotovine i njegove optužnice koja je činjenica pred kojom ne možemo zatvarati oči.

S tim u vezi pozvao je generala Gotovinu da, kako je rekao, "svoju ulogu u Domovinskome ratu obrani i rasvijetli pred Haaškim sudom".

"General Gotovina se mora pojaviti pred Haaškim sudom i sve drugo otežava položaj i njemu i Hrvatskoj", rekao je Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙