FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu obilježena 86. obljetnica prosinačkih žrtava

ZAGREB, 5. prosinca 2004. (Hina) - U povodu 86. obljetnice prosinačkihžrtava, stradalih tijekom prosvjeda u Zagrebu protiv ujedinjenja saSrbijom kad je u njih pucala garda lojalna srpskoj dinastijiKarađorđević, danas je održana sveta misa i položeno cvijeće kodspomen ploče na Trgu bana Jelačića.
ZAGREB, 5. prosinca 2004. (Hina) - U povodu 86. obljetnice prosinačkih žrtava, stradalih tijekom prosvjeda u Zagrebu protiv ujedinjenja sa Srbijom kad je u njih pucala garda lojalna srpskoj dinastiji Karađorđević, danas je održana sveta misa i položeno cvijeće kod spomen ploče na Trgu bana Jelačića.

Misu u Crkvi sv. Franjea na Kaptolu predvodio je fra Bonaventura Duda, a nakon toga su predstavnici društva Hrvatski domobran položili vijence i zapalili svijeće kod spomen ploče, postavljene u organizaciji Društva prošle godine na zgradi na Trgu Bana Jelačića broj 11.

Prosinačke žrtve naziv je za krvavo gušenje protujugoslavenskih manifestacija 5. prosinca 1918. u središtu Zagreba, nakon stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1. prosinca 1918. i proglašenja ujedinjenja sa Srbijom.

Događaj od 5. prosinca ostao je zapisan u hrvatskoj povijesti kao prva otvorena reakcija protiv novostvorene jugoslavenske države. Službeno izvješće kazuje kako je u sukobu poginulo 13, a ranjeno 17 ljudi, no društvo Hrvatski domobran navodi i druge podatke, prema kojima je ubijeno 20-tak ljudi, a nepoznat je broj ranjenih.

Toga dana je veći broj hrvatskih vojnika 25. i 53. pješačke domobranske pukovnije izašao iz vojarni i pošao gradom manifestirati za Hrvatsku Republiku.

Redarstveni povjerenik Grga Angjelinović smjestio je na neke kuće na Jelačićevu trgu svoje ljude, koji su otvorili vatru iz strojnica čim su hrvatski vojnici stigli na Jelačićev trg. Borbe su trajale do prvog sumraka.

Idućih dana većina Hrvata uklonjena je s važnijih mjesta u vojsci. Stara vojska je razoružana i pod patronatom srbijanske vojske reorganizirana kao jedinstvena vojska Kraljevine SHS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙