FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD zabilježile rekordan vanjski deficit

WASHINGTON,17. prosincaHina - Sjedinjene Države su zabilježile rekordanvanjski deficit u trećem tromjesečju 2004., što pojačava strahovanjaod daljnjeg pada vrijednosti dolara.
WASHINGTON,17. prosincaHina - Sjedinjene Države su zabilježile rekordan vanjski deficit u trećem tromjesečju 2004., što pojačava strahovanja od daljnjeg pada vrijednosti dolara.

Manjak tekućeg računa platne bilance, trgovine i drugih američkih transakcija sa svijetom porastao je na 164,7 milijardi dolara sa 164,4 milijarde dolara zabilježenih u drugom kvartalu, izvijestilo je u četvrtak američko ministarstvo trgovine.

Manjak je, unatoč rekordnoj razini, manji od 170 milijardi koliko su predskazivali ekonomisti na Wall Streetu.

Povoljnije vijesti u odnosu na očekivanja pomogle su da dolar u četvrtak u New Yorku poveća vrijednost u odnosu na euro na 1,3244 s 1,3393 dan prije.

Analitičari, međutim, strahuju od dugoročnog nastavka pada vrijednosti dolara, koji je samo u trećem tromjesečju oslabio 2 posto u odnosu na sedam najvažnijih svjetskih valuta.

Deficit tekućeg računa dosegnuo je rekordnih 5,6 posto ukupnog bruto domaćeg proizvoda.

U trećem je tromjesečju američki uvoz, s porastom od 14 milijardi dolara, nastavio rasti brže nego izvoz, koji je porastao za 10 milijardi dolara.

Reagirajući na nezadovoljstvo Europljana padom vrijednosti dolara, američki predsjednik George W. Bush u srijedu je rekao da se njegova vlada zalaže za jaki dolar. Obećao je da će zajedno s Kongresom raditi na smanjenju američkog proračunskog deficita i fiskalne prijetnje, koju dugoročno predstavljaju američki mirovinski sustav i sustav zdravstvene zaštite.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙