FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gul: Očekujemo da će velike države EU-a održati riječ

LJUBLJANA,2. prosinca(Hina) - Turski ministar vanjskih poslova AbdullahGul, koji boravi u službenom posjetu Sloveniji, iznio je u razgovoruza ljubljansko "Delo" od četvrtka da njegova zemlja očekuje da će s EUu idućoj godini otpočeti pregovore o članstvu, o čemu bi EU 17. ovogmjeseca trebao donijeti odluku.
LJUBLJANA,2. prosinca(Hina) - Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul, koji boravi u službenom posjetu Sloveniji, iznio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od četvrtka da njegova zemlja očekuje da će s EU u idućoj godini otpočeti pregovore o članstvu, o čemu bi EU 17. ovog mjeseca trebao donijeti odluku.

"Od Chiraca, Schroedera i Blairea očekujemo samo to da održe riječ koju su već dali", rekao je Gul, upitan o tome kakvo će stajalište zauzeti velike države EU-a čiji su glasovi presudni u donošenju odluke.

Na pitanje što bi se dogodilo ako na summitu u Bruxellesu ne bude određen točan datum početka pregovora ili ako se postave dodatni uvjeti, Gul je rekao da bi svaki dodatni uvjet bio neprihvatljiv.

"Jedini dodatni uvjet može biti samo početak pregovora o tome ispunjavamo li uvjete za članstvo", rekao je šef turske diplomacije, dodajući kako je svjestan da će pregovori biti dugotrajni i teški. "No, na to smo spremni", rekao je Gul.

"Članstvo Turske u Europskoj uniji sa strateškog bi vidika pozitivno djelovalo na mir u svijetu. To bi bio dobar uzor drugim muslimanskim državama. Svjesni smo da neke europske države nisu oduševljene našim bliskim odnosima s SAD, ali ti odnosi sasvim sigurno nisu prepreka našem članstvu", rekao je Gul.

Turski ministar, koji je u četvrtak susretom s predsjednikom parlamenta Francom Cukjatijem završio službeni posjet Ljubljani, upozorio je da je Turska već osam godina u carinskoj uniji s EU i da s njom im godišnje 100 milijardi eura godišnje trgovinske razmjene.

"EU bi našim uključenjem dobila veću međunarodnu ulogu u srednjoj Aziji, na Kavkazu i Bliskom istoku, te bolju opskrbu energetskim izvorima", kazao je Gul za "Delo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙