FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina: Kod nas i danas nepopularno govoriti o žrtvama

ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - Sudionici tribine na kojoj serazgovaralo o zaboravljenim žrtvama II. svjetskog rata ustvrdili suvečeras da je u nas i nakon 1990. nepopularno govoriti o žrtvama, iakobez suočavanja s tim pitanjem, ne može biti ni društvenog napretka.
ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - Sudionici tribine na kojoj se razgovaralo o zaboravljenim žrtvama II. svjetskog rata ustvrdili su večeras da je u nas i nakon 1990. nepopularno govoriti o žrtvama, iako bez suočavanja s tim pitanjem, ne može biti ni društvenog napretka.

Tribinu "Činjenice za demokraciju: Zaboravljene žrtve Drugoga svjetskog rata" priredilo je Društvo za kulturu demokracije kako bi se hrvatsko društvo otvoreno suočilo sa svim svojim teškoćama jer će jedino tako moći izgrađivati svoj identitet.

Na zagrebačkom području nalazi se više desetaka masovnih grobnica, u kojima je pokopano 1307 žrtava, kazao je Tomislav Jelić, zastupnik zagrebačke Gradske skupštine. On predlaže da se u Zagrebu izgradi spomenik svim žrtvama komunizma.

Povjesničar Josip Jurčević smatra da se model upravljanja hrvatskim društvom nije promijenio ni nakon 1990. pa je u tom kontekstu u Hrvatskoj nepopularno govoriti o žrtvama.

"Ako ne bude odgovarajućeg pristupa žrtvama, neće biti ni napretka hrvatskog društva", ustvrdio je.

Psihijatar Goran Dodig tvrdi pak da su "drugi narodi svoje žrtve uspjeli pretvoriti u vrline svoga društva, dok smo ih mi pretvorili u neprijatelje". "Svijest o žrtvama se potiskuje, a to rezultira apatičnom situacijom", upozorio je.

Predsjednik Društva za kulturu demokracije Ivo Lovrić smatra da "naše društvo u pravilu nije davalo žrtvama zasluženi mir jer su jedne politički iskorištavane, a druge gurnute u zaborav".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙