FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I Hrvatska u europskom proračunu

ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - Europski parlament je u četvrtak uStrasbourgu usvojio budžet za sljedeću godinu, prvi cjelogodišnjiproračun za proširenu Uniju, a njegovi pretpristupni fondovinamijenjeni su i Hrvatskoj, priopćila je u četvrtak EU.
ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - Europski parlament je u četvrtak u Strasbourgu usvojio budžet za sljedeću godinu, prvi cjelogodišnji proračun za proširenu Uniju, a njegovi pretpristupni fondovi namijenjeni su i Hrvatskoj, priopćila je u četvrtak EU.

Radi se o prvom proračunu koji je uključio političke prioritete i potrebe proširene Unije za razdoblje od cijele godine, budući da se EU proširila na 25 članica 1. svibnja ove godine. To je također i prvi budžet kojega bi trebale usvojiti svih 25 zemalja članica.

Pozdravljajući donošenje proračuna, povjerenica za financijsko programiranje i proračun Dalia Grybauskaite, rekla je: "Financijska sredstva za proširenu Uniju sada su osigurana. Europski prioriteti su poštivani".

U taj proračun uračunata je i pretpristupna strategija za zemlje kandidate, a ona iznosi ukupno 2,1 milijarde eura.

Po prvi put Hrvatska je uključena u tu strategiju i dobit će intenzivniju pomoć. Za sljedeću godinu na raspolaganju joj je sto i pet milijuna eura što je povećanje od 60 posto u odnosu na ovu godinu. Pretpristupna pomoć uključuje i Tursku, Rumunjsku i Bugarsku.

Europska komisija objavila je 6. listopada pretpristupnu strategiju za Hrvatsku, a ona je morala proći i proces u Europskom parlamentu.

U tom dokumentu kaže se da Hrvatska kao kandidatska zemlja treba koristiti sva tri pretpristupna financijska instrumenta: PHARE za izgradnju institucija te gospodarsku i socijalnu koheziju, ISPA za okoliš i promet i SAPARD za ruralni razvoj.

Uzimajući u obzir potrebe za odgovarajućom pripremljenošću Hrvatske za pristup, Komisija je u tom dokumentu predložila da se 105 milijuna eura (80 milijuna za PHARE i 25 za ISPA) dodijeli Hrvatskoj za 2005. godinu.

Proračun za 2005. za svih 25 zemalja iznosi 106,3 milijarde eura, što predstavlja povećanje od 4,4 posto u odnosu na proračun za 2004. To se povećanje objašnjava punim uključivanjem novih država članica i reformom zajedničke agrarne politike koja ima značajan učinak na proračun za sljedeću godinu.

Dio proračunskih sredstava namijenjen je i za borbu protiv međunarodnog terorizma, zdravstvo, zaštitu potrošača, istraživanja, te obrazovanje i kulturu.

Sredstva za pomoć u uspostavi mira i demokracije u svijetu iznose 5,2 milijarde eura što uključuje i potporu Iraku od ukupno 200 milijuna eura.

Sredstva za borbu protiv siromaštva, bolesti i droge, za ljudska prava i humanitarnu pomoć te za geopolitičke probleme povećana su za 2 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙