FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krenuo projekt leksikona Stjepana Radića povodom 100. godišnjice HSS-a

ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - Povodom 100. godišnjice Hrvatskeseljačke stranke (HSS) danas je u Leksikografskom zavodu MiroslavKrleža najavljen projekt Leksikona Stjepana Radića, a predstavljeni sui prigodni zlatnici i srebrnjaci s Radićevim likom.
ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - Povodom 100. godišnjice Hrvatske seljačke stranke (HSS) danas je u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža najavljen projekt Leksikona Stjepana Radića, a predstavljeni su i prigodni zlatnici i srebrnjaci s Radićevim likom.

U Leksikonu Stjepana Radića prvi će se put sustavno obraditi Radićev životopis i djelovanje HSS-a od osnutka 1904. do danas s osnovnim obilježjima radićevske ideje i popularnosti HSS-a kao i braće Radić koji su, podižući svijest sela, gotovo od autsajdera uspjeli postati vodeće osobe svog vremena, rekao je glavni urednik Leksikona Stjepan Matković. Naveo je da će Leksikon obilovati slikovnim materijalom i brojnim prilozima povjesničara i stručnjaka koji se bave Radićevskim temama.

"Radić i HSS su originalna ličnost i politička ideja koji egzistiraju punih sto godina", ustvrdio je sadašnji predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić i napomenuo da HSS-ovci ne pokušavaju svojatati Stjepana Radića za sebe jer je on nacionalna vrijednost čije misli i ideje možemo koristiti i danas. Veliku proslavu HSS-a u prigodi 100. obljetnice osnutka najavio je za 22. prosinca.

O Stjepanu Radiću i njegovu djelu danas je govorila i povjesničarka Branka Boban. Napominjući da je HSS osnovan u prosincu 1904. kao prva moderno organizirana stranka u Hrvatskoj, Boban je istaknula da je Radić za HSS napisao prvi stranački program u kojem se kao jedan od glavnih ciljeva ističe stvaranje seljačke države temeljene na socijalnim pravima, prije svega za seljake, ali i za sve ostale.

"Cilj mu je bio stvaranje hrvatske države čemu je pridavao veliku važnost, a još važnije mu je bilo kakva će ta država biti", rekla je Boban napominjući kako je smatrao da se nacionalna sloboda ne može ostvariti bez parlamentarne demokracije, socijalne pravde, slobode i ravnopravnosti.

Radićev unuk i imenjak, počasni predsjednik HSS-a je istaknuo da je Stjepan Radić bio borac za socijalna i nacionalna prava koji je, kako je ocijenio, sjajno uspio spojiti svoj idealizam s pragmatikom.

Lik Stjepana Radića od danas će biti na prigodnim zlatnicima i srebrnjacima iskovanim u Hrvatskom novčarskom zavodu po ideji akademskog kipara Stjepana Divkovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙