FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija: sud odbacio antiteroristički neograničeni pritvor

ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - Najviša britanska sudska instancaglasovala je u četvrtak protiv antiterorističkog zakona na snazi u tojzemlji kojim se dopuštao neograničeni pritvor stranaca osumnjičenih zaterorizam, bez podizanja optužnice i bez suđenja.
ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - Najviša britanska sudska instanca glasovala je u četvrtak protiv antiterorističkog zakona na snazi u toj zemlji kojim se dopuštao neograničeni pritvor stranaca osumnjičenih za terorizam, bez podizanja optužnice i bez suđenja.

Law Lords ili Sud Lordova, najviši Žalbeni sud u Ujedinjenom Kraljevstvu, odlučivao je u četvrtak o slučaju devetorice muslimana uhićenih temeljem drastičnog zakona uvedenog nakon terorističkih napada 11. rujna 2001.

Neki od uhićenika u zatvoru su već tri godine.

"Uhićenje stranaca u okviru sekcije 23" britanskog antiterorističkog zakona "krši zakonske obaveze Ujedinjenog kraljevstva prema Europskoj konvenciji ljudskih prava", objavio je u četvrtak vrhovni britanski sud, prenosi agencija France presse.

Agencija Reuters piše da je presuda udarac za vladu premijera Tonya Blaira koja tvrdi da su takve mjere neophodne zbog povećane razine terorističke prijetnje od napada 11. rujna 2001.

Devetočlano tijelo kojim predsjeda lord Thomas Bingham glasovalo je 8 prema 1 protiv neograničenog zatvora.

Među devetoricom uhićenika je i radikalni sirijski svećenik Abu Qatada, kojega Britanci drže duhovnim vođom atentatora 11. rujna.

Ne očekuje se da će devetorica odjednom biti oslobođena, no presuda je velik pritisak na britansku vladu da promijeni zakon, tvrde politički analitičari.

Presuda je donesena dan nakon što je ministar unutarnjih poslova David Blunkett, tvorac britanske antiterorističke politike, podnio ostavku zbog optužbi da je zlorabio vlast u korist bivše ljubavnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙