FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen četvrti svezak djela Jure Kaštelana "Pobude i prizori"

ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - Zagrebački Nakladni zavod "Globus"predstavio je danas u Društvu hrvatskih književnika posljednji četvrtisvezak djela Jure Kaštelana "Pobude i prizori".
ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - Zagrebački Nakladni zavod "Globus" predstavio je danas u Društvu hrvatskih književnika posljednji četvrti svezak djela Jure Kaštelana "Pobude i prizori".

O Kaštelanu i njegovoj knjizi govorili su recenzent knjige Vinko Brešić, urednik djela akademik Ante Stamać, priređivač knjige i pisac pogovora akademik Tonko Maroević te, u ime nakladnika, Tomislav Pušek.

Preko tekstova u ovoj knjizi zrcali se slika jednoga delikatnog trenutka nacionalne povijesti, napomenuo je Brešić i dodao kako je to djelo izrazitog humanista i velikog pjesnika.

"To je djelo tihoga i samozatajnog čovjeka koji se zalagao za istinu i ljepotu", dodao je.

Kaštelan je svojim "Rukovetima" iz tame izvukao Tina Ujevića, napomenuo je Maroević i dodao kako je, zahvaljujući Kaštelanu, u javnost dospio i Matoš.

Njegovim smo zauzimanjem dobili i hrvatski prijevod Biblije, podsjetio je.

Kaštelanovo je djelo kombinacija imaginacije s određenom metafizičkom pozadinom, rekao je Maroević i dodao kako su Kaštelanovi tekstovi pisani lapidarnim rečenicama.

Kaštelanove tekstove govorili su dramski umjetnici Zlatko Crnković i Nada Subotić.

Četvrta knjiga Kaštelanovih djela "Pobude i prizori" (495 str.) podijeljena je na četiri dijela: Pobude, Povode, Proslove i Prizore. U njoj je okupljen dio Kaštelanovih pjesama, proza, drama, studija, ogleda, pobuda i prizora.

Bibliografiju Kaštelanovih djela sastavio je Anđelko Novaković.

Prva knjiga četverosveščanih Kaštelanovih djela "Pjesništvo" izišla je 1999. Ranije su također izišle knjige "Proza, drame" (1999.) i "Studije, ogledi" (2000.).

Jure Kaštelan (1919.-1990.) u hrvatskoj se književnosti javio zbirkom pjesama "Crveni konj" (1940.).

Poeziju mu odlikuje poetika jezičnih, stilskih i formativnih istraživanja. Uz pjesme objavljivao je prozu, dramske tekstove, studije, eseje i brojne predgovore, a prevodio je i s romanskih i ruskoga jezika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙