FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena "Slovenska povijest do prosvjetiteljstva"

ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Knjiga slovenskih autora PeteraŠtiha i Vaska Simonitija "Slovenska povijest do prosvjetiteljstva",koja je danas predstavljena u Matici hrvatskoj u Zagrebu, najpotpunijeje izdanje te knjige koja olakšava ocjenu o srednjoeuropskom prostoru,istaknuo je urednik Ivica Prlender.
ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Knjiga slovenskih autora Petera Štiha i Vaska Simonitija "Slovenska povijest do prosvjetiteljstva", koja je danas predstavljena u Matici hrvatskoj u Zagrebu, najpotpunije je izdanje te knjige koja olakšava ocjenu o srednjoeuropskom prostoru, istaknuo je urednik Ivica Prlender.

Slovensko rano srednjovjekovlje neodvojivo je od hrvatske povijesti, istaknuo je povjesničar Neven Budak govoreći o prvom dijelu knjige autora Petera Štiha, koji obrađuje srednjovjekovnu slovensku povijest. Osim toga, kako je rekao, knjiga dotiče i teme kojima se hrvatska historiografija nije temeljito pozabavila, kao što je primjerice povijest Istre.

Govoreći o drugom dijelu knjige, razdoblju do prosvjetiteljstva, koji je napisao povjesničar i slovenski ministar kulture Vasko Simoniti, povjesničar Damir Agičić je ustvrdio kako knjiga ne obrađuje samo političku povijest nego i gospodarske odnose.

Temeljito su obrađena demografska pitanja, ali i pojava slovenske pismenosti. Povezanost hrvatske i slovenske povijesti Simoniti obrađuje s aspekta turske opasnosti i hrvatsko-slovenske seljačke bune.

Predstavljači su se složili kako je "Slovenska povijest do prosvjetiteljstva" moderno djelo koje treba služiti kao uzor našim povjesničarima, ali i poticaj za daljnja istraživanja.

Vasko Simoniti (1951.) profesor je povijesti novog vijeka na ljubljanskom Filozofskom fakultetu, na kojem je diplomirao i 1989. doktorirao.

Peter Štih (1960.) profesor je povijesti srednjega vijeka i pomoćnih povijesnih znanosti na ljubljanskom Filozofskom fakultetu, na kojem je diplomirao i doktorirao, a studirao je i temeljne povijesne znanosti na bečkom Institutu za austrijska povijesna istraživanja.

"Slovenska povijest do prosvjetiteljstva", bogato opremljena zemljovidima, kronologijom povijesnih događaja, bibliografijom te imenskim kazalom, izišla je u biblioteci Matice hrvatske "Povijesna knjižnica", a sa slovenskog ju je prevela Anamarija Paljetak.

(Hina) xkt ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙