FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki srednjoškolci zaostaju u matematici

WASHINGTON,7. prosinca 2004.(Hina) - Američki srednjoškolci posjedujuslabija osnovna matematička znanja nego njihovi vršnjaci u većinidrugih vodećih industrijaliziranih zemalja, pokazalo je međunarodnoistraživanje.
WASHINGTON,7. prosinca 2004.(Hina) - Američki srednjoškolci posjeduju slabija osnovna matematička znanja nego njihovi vršnjaci u većini drugih vodećih industrijaliziranih zemalja, pokazalo je međunarodno istraživanje.

The Washington Post piše u utorak da je istraživanje PISA, koje se provodi jednom u tri godine, stavilo Sjedinjene Države na 24. mjesto od 29 zemalja Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) koju čine najbogatije zemlje svijeta.

Najbolje rezultate u istraživanju službeno poznatom kao Program za međunarodnu procjenu učenika koje je mjerilo sposobnosti 15-godišnjaka da rješavaju matematičke probleme iz stvarnoga života pokazali su učenici iz Finske i Južne Koreje.

List navodi da postoje mnoge teorije zašto američki učenici zaostaju u matematici iza svojih vršnjaka u inozemstvu. Kao razlozi navode se manjak nastavnika, nezanimljivi matematički programi i pretjerano oslanjanje na lagane standardizirane testove.

Istraživanje je provedeno 2003. na nacionalno reprezentativnom uzorku od 5.456 učenika iz 262 američke škole i na 250.000 učenika diljem svijeta.

Prethodno istraživanje objavljeno prije tri godine pokazalo je da su američki učenici negdje u sredini kada je u pitanju čitanje, ali da zaostaju u matematici. Od tada su Sjedinjene Države pale iza zemalja poput Poljske, Mađarske i Španjolske prema nekim mjerilima poznavanja matematike.

Osim najbogatijih zemalja svijeta u istraživanju je sudjelovalo i 10 zemalja koje nisu članice OECD-a. Sjedinjene Države su bile nešto bolje od Rusije, jednake s Latvijom, ali iza Hong Konga i Liechtensteina.

Dječaci su bili bolji u testu matematike praktički svugdje osim na Islandu. U testovima čitanja bolje su bile djevojčice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙