FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ANNAN PODRŽAO PRIJEDLOGE ZA REFORMU UN-A

NEW YORK, 3. prosinca 2004. (Hina) - Glavni tajnik Ujedinjenih narodaKofi Annan u četvrtak je podržao prijedloge visoke stručne skupine oreformi UN-a i načinima na koji bi se organizacija trebalasuprostaviti izazovima svjetskoj sigurnosti.
NEW YORK, 3. prosinca 2004. (Hina) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan u četvrtak je podržao prijedloge visoke stručne skupine o reformi UN-a i načinima na koji bi se organizacija trebala suprostaviti izazovima svjetskoj sigurnosti.

Annan je u četvrtak primio izvješće 16-članog tijela sastavljenog od političara, diplomata i stručnjaka koje je imenovao u listopadu 2003. s ciljem da procijeni prijetnje međunarodnoj zajednici i sposobnost UN-a da se s njima nosi te preporuči institucionalne reforme potrebne da im se suprotstavi.

"Sasvim podržavam temeljni argument skupine za širi, obuhvatniji sustav kolektivne sigurnosti: takav koji se bavi i novim i starim prijetnjama i pristupa sigurnosnim interesima svih država, bogatih i siromašnih, slabih i jakih", rekao je Annan predajući izvješće na razmatranje Općoj skupštini UN-a.

Annan je rekao da izvješće pruža UN-u jedinstvenu prigodu da obnovi svoje institucije i obećao brzo razmotriti i provesti preporuke koje padaju u njegov djelokrug.

Izvješće na 95 stranica pod nazivom "Sigurniji svijet: naša zajednička odgovornost" formalno je u četvrtak Annanu predstavio predsjednik Visoke skupine za prijetnje, izazove i promjenu, bivši tajlandski premijer Anand Panyarachun.

Tijelo je dalo 101 preporuku za šest područja koje je ocijenilo kao najveće prijetnje svjetskoj sigurnosti u 21. stoljeću: siromaštvo i ugrožavanje okoliša, terorizam, građanski rat, sukobe među državama, širenje oružja masovnog uništavanja i organizirani kriminal.

U izvješću, koje je Annan zatražio nakon prošlogodišnjeg spora oko Iraka kada je SAD morao odustati od nastojanja da dobije odobrenje za napad na tu zemlju zbog protivljenja drugih članica Vijeća sigurnosti, navodi se da se sadašnjim opasnostima u svijetu ne može sama suprotstaviti bilo koja zemlja, pa bila ona i supersila.

Skupina je također razmotrila pitanje uloge Vijeća sigurnosti u odobravanju uporabe sile i smatra da nema razloga za izmjene Povelje UN-a koja dopušta uporabu sile za samoobranu u slučaju napada ili ako je odobri Vijeće sigurnosti. Iako bi Vijeće sigurnosti trebalo biti aktivnije u suprotstavljanju najgorim scenarijima u koji su upleteni teroristi, oružje za masovno uništavanje i neodgovorne zemlje, ipak bi za svaku preventivnu akciju bez neposredne prijetnje trebalo imati odobrenje Vijeća, navodi se u izvješću. Takvo odobrenje nije bilo dano administraciji predsjednika Busha prije napada na Irak.

Annan namjerava upotrijebiti izvješće kao osnovu za široke reforme koje će predložiti na skupu svjetskih čelnika na Općoj skupštini UN-a u rujnu iduće godine koja će se usmjeriti na reformu UN-a i smanjenje krajnjeg siromaštva u svijetu.

Stručna skupina je proširila globalne prijetnje koje bi mogle zahtijevati vojnu akciju na zaštitu civila od genocida i drugih masakra.

U izvješću se također terorizam određuje kao bilo koja akcija koja namjerava dovesti do smrti ili ozbiljno ozlijediti civile, što Opća skupština nije uspijevala godinama.

Skupina je dala i dva prijedloga za povećanje Vijeća sigurnosti, oba sa sadašnjih 15 na 24 članice. Prvim prijedlogom bi se dodalo šest novih stalnih članica Vijeću sigurnosti, kojih sada ima pet (Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD) i još tri nestalne članice. Drugim prijedlog uvodi novi red od osam "polunestalnih" članica na mandat od četiri godine koje bi mogle obnoviti članstvo i jedno nestalno mjesto na dvije godine koje se ne bi moglo obnavljati. Skupina se suglasila da bi samo pet sadašnjih stalnih članica Vijeća sigurnosti trebale zadržati pravo veta.

Bilo kakvu izmjenu članstva u Vijeću sigurnosti treba odobriti dvije trećine od 191 zemlje članice UN-a, a takva bi odluka stupila na snagu ako je vetom ne blokira nijedna od stalnih članica Vijeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙