FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena fotomonografija o Ivanu Krstitelju Rangeru

ZAGREB, 13. prosinca 2004. (Hina) - Opsežna fotomonografija "IvanKrstitelj Ranger" umjetničkog fotografa Ive Pervana predstavljena jevečeras u Muzeju za umjetnost i obrt.
ZAGREB, 13. prosinca 2004. (Hina) - Opsežna fotomonografija "Ivan Krstitelj Ranger" umjetničkog fotografa Ive Pervana predstavljena je večeras u Muzeju za umjetnost i obrt.

Riječ je o prikazu umjetničkog djela najvećeg slikara hrvatskog baroka, člana pavlinskog reda, koju je u povodu 40. obljetnice rada objavila Ina.

Fotografije Ive Pervana prati tekst Marije Mirković koja više od 40 godina proučava Rangerovo djelo.

Ivan Krstitelj Ranger, pavlin, slikar, rođen je 1700. godine u Tirolu a umro 1753. u Lepoglavi, gdje je i pokopan u crkvi Svete Marije.

Osnovno slikarsko obrazovanje stekao je u jednoj od lokalnih likovnih radionica u Innsbrucku ili Wiltenu, susrevši se vrlo rano s tirolskim i bavarskim slikarstvom iluzionizma.

Na temelju najranijih njegovih radova, kako ističe likovna kritika, pretpostavlja se da je upoznao i slikare školovane u južnoj Njemačkoj i Italiji, kao i djela baroknih majstora u Mlecima, Montovi, Bologni i Rimu.

Ivan Krstitelj Ranger smatra se najznačajnijim zidnim i svodnim slikarom hrvatskog baroka, a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj naslikao je mnogobrojne freske, kako za crkvene, tako i za svjetovne naručitelje.

U monografiji je prikazan i njegov rad freskoslikarstva u brojnim crkvama i kapelama sjeverozapadne Hrvatske u kojima su djelovali pavlini. Oni su dali veliki doprinos hrvatskoj kulturi, znanosti i umjetnosti u proteklih 600 godina, a osobito od 18. stoljeća nakon ukinuća isusovačkog reda u Hrvatskoj.

Monografiju su predstavili varaždinski biskup Marko Culej, urednici monografije Marija Mirković, Mijo Ivurek i Mirko Kovačević te autor fotografija Ivo Pervan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙