FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 8. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 8. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - Zadarski Gradski odbor HDZ-a sinoć je iz svog članstva isključio Davora Arasa, doznaje se iz središnjice HDZ-a. Aras je iz članstva brisan na temelju stranačkog statuta, zbog nanošenja političke štete stranki te djelovanja koje je suprotno s političkim interesima i programom HDZ-a, rekao je glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček. Predsjednik zadarskog Gradskog vijeća Davor Aras sudjelovao je prekjučer na skupu udruge Hrvatski domobran na kojem su isticane slike ustaškog poglavnika Ante Pavelića, a dio sudionika nosio ustaško znakovlje.

ZAGREB - Mješoviti pjevački zbor "Lira" obilježio je sinoć 50. obljetnicu jubilarnim "zlatnim" koncertom održanim u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga pod ravnanjem Roberta Homena i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića i Ministarstva kulture. Koncert je priređen na prvi dan židovskoga blagdana posvećenja i svjetlosti - Hanuke pa je njegov početak označio glavni rabin Hrvatske Kotel Da-Don uz blagoslov i paljenje prve dvije svijećice na svjećnjaku hanukiji. Uz Hanuku vezan je i "Lirin" prvi koncert u Hrvatskome glazbenom zavodu (HGK), podsjetio je Mihael Montiljo - predsjednik zbora punih pet desetljeća. Pjevački zbor "Lira" osnovala je 1954. Židovska općina Zagreb kako bi se nakon holokausta sačuvale židovske zborske pjesme.

VARAŽDIN - U dvorani Županijske skupštine sinoć je predstavljena Fotomonografija Ivan Krstitelj Ranger umjetničkog fotografa Ive Pervana i autorice teksta profesorice Marije Mirković. Ivan Krstitelj Ranger bio je lepoglavski pavlin i jedan od najznačajnijih zidnih i svodnih slikara hrvatskog baroka. Naslikao je mnogobrojne freske u sakralnim objektima za franjevce i svjetovne naručitelje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Rođen je 1700. godine u Gotzensu u Tirolu, a umro je 1753. godine u Lepoglavi gdje je i pokopan u crkvi Svete Marije. Bitne karakteristike njegovog slikarskog stila je složena teološka ikonografija. Fotomonografiju su predstavili biskup Varaždinske biskupije mons. Marko Culej, umjetnički fotograf Ivo Pervan i njezini urednici Mijo Ivurek i Mirko Kovačević.

OSIJEK - Izložbom "30 godina Teatra u gostima" te premijernom predstavom drame "Naranča u oblacima" hrvatske spisateljice Ivane Sajko, u izvedbi osječkoga HNK, u Osijeku su sinoć počeli 15. Krležini dani. Pokrovitelji te znanstveno-teatrološke priredbe, koja će trajati do 10. prosinca, su Ministarstvo kulture, Osječko-baranjska županija i grad Osijek. Izložba "30 godina Teatra u gostima" govori o radu te putujuće kazališne skupine, koja je u proteklih 30 godina izvela 4213 predstava u 340 mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, a predsjednik Odbora Krležinih dana Branko Hećimović nazvao ju je "iznimnom pojavom u hrvatskoj kazališnoj povijesti".

ZAGREB - U Galeriji Badrov sinoć je otvorena izložba fotografija Hrvatski svjetionici na kojoj je izloženo tridesetak fotografija s motivima svjetionika čiji su autori amateri i profesionalni fotografi. Dragomir Ivandić, predstavnik "Plovputa", koji je organizator izložbe, podsjetio je da su svjetionici - simboli Jadrana - građeni od 1818. do 1900. za vrijeme Austrougarske. Dodao je kako je njihova uloga danas drugačija zbog napretka tehnologije te da su ovi spomenici kulture danas više nego ikada izloženi uništavanju zbog razvitka nautičkog turizma odnosno "nautičkog vandalizma".

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će raspravljati o prijedlogu Kluba zastupnika HSP-a da se Hrvatska povuče iz projekta integracije naftovoda Družba i Adria. U nastavku 11. sjednice trebao bi dati i prethodnu suglasnost za potvrđivanje programa razgradnje nuklearke Krško i odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva. Zastupnike očekuje rasprava o položaju i perspektivama razvoja lokalne i regionalne samouprave - donošenje zaključka o toj temi Saboru su predložili klubovi Libre, HNS/PGS-a i LS-a. Hoće li još neke, od 30-ak preostalih točaka s dnevnog reda 11. sjednice, doći na raspravu ovisit će o poslovničkim uvjetima, odnosno o tome hoće li imati mišljenja radnih tijela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙