FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena fotomonografija "Ivan Krstitelj Ranger"

VARAŽDIN, 7. prosinca 2004. (Hina) - U dvorani Županijske skupštinevečeras je predstavljena Fotomonografija Ivan Krstitelj Rangerumjetničkog fotografa Ive Pervana i autorice teksta profesorice MarijeMirković.
VARAŽDIN, 7. prosinca 2004. (Hina) - U dvorani Županijske skupštine večeras je predstavljena Fotomonografija Ivan Krstitelj Ranger umjetničkog fotografa Ive Pervana i autorice teksta profesorice Marije Mirković.

Ivan Krstitelj Ranger bio je lepoglavski pavlin i jedan od najznačajnijih zidnih i svodnih slikara hrvatskog baroka.

Naslikao je mnogobrojne freske u sakralnim objektima za franjevce i svjetovne naručitelje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Rođen je 1700. godine u Gotzensu u Tirolu, a umro je 1753. godine u Lepoglavi gdje je i pokopan u crkvi Svete Marije.

Bitne karakteristike njegovog slikarskog stila je složena teološka ikonografija.

Fotomonografiju su večeras predstavili biskup Varaždinske biskupije mons. Marko Culej, umjetnički fotograf Ivo Pervan i njezini urednici Mijo Ivurek i Mirko Kovačević.

Culej je govorio o nastanku pavlinskog reda te o njihovoj povijesti u Hrvatskoj s naglaskom na njihov utjecaj i doprinos u hrvatskoj kulturi, umjetnosti, obrazovanju i znanosti.

Prihod od prodaje Fotomonografije namijenjen je uspostavi muzejske zbirke Ivana Krstitelja Rangera u lepoglavskom pavlinskom samostanu.

Osim na hrvatskom jeziku, Fotomonografija je objavljena i na njemačkom i engleskom jeziku, a sunakladnici su Nakladni zavod Matice hrvatske i Meridijani iz Samobora.

Promociju su organizirali INA Industrija nafte koja je ujedno i izdavač Fotomonografije te Varaždinska biskupija i Županija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙