FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvat protjeran iz SAD-a nakon 18 godina ilegalnog boravka

WASHINGTON, 13. prosinca 2004. (Hina) - Hrvat Branko Blašković, koji je18 godina živio ilegalno u Sjedinjenim Državama, mora se vratiti uHrvatsku nakon spora oko parkirališnog mjesta koji je naveo tamošnjevlasti da istraže njegov status, piše u nedjelju list Great FallsTribune.
WASHINGTON, 13. prosinca 2004. (Hina) - Hrvat Branko Blašković, koji je 18 godina živio ilegalno u Sjedinjenim Državama, mora se vratiti u Hrvatsku nakon spora oko parkirališnog mjesta koji je naveo tamošnje vlasti da istraže njegov status, piše u nedjelju list Great Falls Tribune.

Branko Blašković, (49), iz mjesta Helena u američkoj saveznoj državi Montana, priznao je na sudu u kolovozu krivnju za ilegalni boravak u SAD-u i posjedovanje oružja. Američki savezni sudac je u petak naredio njegov povratak u Hrvatsku kamo su njegova žena i djeca već ranije poslani.

Godinama ranije Blašković je neuspješno nastojao dobiti azil u SAD-u.

Blašković je izjavio da je deportacija "najbolje rješenje", piše Great Falls Tribune iz Great Fallsa, susjeda mjesta Helena.

On je radio u shopping-centru Wal-Mart, a kod kuće je izrađivao namještaj i bio "klasičan primjer dobrog radnika i čovjeka koji se preselio iz svoje stare domovine kako bi našao bolji život u Americi", rekao je u pismu sudu njegov bivši susjed Alan Branham, piše list.

Blašković je američkom okružnom sucu Charlesu Lovellu rekao kako je zahvalan za godine koje je njegova obitelj provela u SAD-u, jer je to "spasilo njihove živote", piše list.

Blašković je na sebe privukao pozornost vlasti nakon što je jedna žena u svibnju ove godine prijavila da je naoružan pištoljem prijetio njoj i njezinom dečku. Ona je rekla kako je otišla u Blaškovićev stan, jer je njegov automobil bio na njezinom parkirališnom mjestu.

Neki susjedi tvrde da je prijetila Blaškovićevoj obitelji.

Policija je utvrdila da je Blašković, optužen za prekršaj zbog spora oko parkirališta, posjedovao šest pištolja.

U istrazi koja je uslijedila američke imigracijske vlasti su utvrdile da Blašković nije dobio azil i da se u SAD nalazi ilegalno.

Njegova supruga Vesna poslana je u Hrvatsku zajedno s 22-godišnjim sinom i dvoje djece tinejdžerskog uzrasta, dok je Blašković čekao epilog svog slučaja na sudu.

U pismu sudu, piše list, gospođa Blašković je navela kako su ona i njezin sin u Hrvatskoj beskućnici i nezaposleni te kako ovisi o milostinji svoja dva brata. Njihov sin je diplomirao na tehnološkom koledžu Sveučilišta Montana i radio je u Heleni. Ona je također napisala da se drugo dvoje djece slabo snalaze u školi u Hrvatskoj, jer ne govore hrvatski dok su u Heleni bili uzorni učenici.

Blašković je zamolio suca Lovella da ga što prije ujedini s obitelji čemu je i udovoljio, umjesto da mu dosudi od 12 do 18 mjeseci zatvora koliko je predviđeno zakonom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙