FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIŠE OD 70 ZEMALJA PROTIV SPORAZUMA O NEIZRUČENJU AMERIKANACA ICC-U

ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Više od 70 zemalja do sada seoduprlo američkim zahtjevima za potpisivanjem sporazuma o neizručenjuameričkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) jer bi on bio usuprotnosti s njihovim domaćim zakonima i međunarodnim obvezama, pišebritanski tisak u povodu najava uskraćivanja američke pomoći takvimzemljama.
ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Više od 70 zemalja do sada se oduprlo američkim zahtjevima za potpisivanjem sporazuma o neizručenju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) jer bi on bio u suprotnosti s njihovim domaćim zakonima i međunarodnim obvezama, piše britanski tisak u povodu najava uskraćivanja američke pomoći takvim zemljama.

Po podacima Guardiana, Washington je do sada uskratio oko 50 milijuna dolara vojne pomoći za više od 30 zemalja, među kojima je i Hrvatska, a koje su odbile potpisati sporazum o neizručenju. No, i one i više od 40 drugih zemalja odupiru se američkim zahtjevima tvrdeći da bi sporazum o imunitetu američkih državljana pred ICC-jem bio u suprotnosti s domaćim zakonodavstvom i njihovim međunarodnim obvezama, piše britanski list.

U međuvremenu je 97 zemalja ratificiralo sporazum o ICC-u.

Prema amandmanu na prijedlog američkog proračuna za 2005., a koji je prošlog tjedna predložio George Nethercutt, republikanski kongresmen iz države Washington, bilo bi zabranjeno dodjeljivati pomoć iz fonda za gospodarsku potporu onoj vladi koja je stranka ICC-a, a nije potpisala sporazum sa Sjedinjenim Državama o neizručenju Amerikanaca Sudu.

Zastupnički dom i Senat američkog Kongresa trebali bi glasovati o proračunu 8. prosinca. Ako Kongres i Senat usvoje Nethercuttov amandman Hrvatska će izgubiti oko 20 milijuna dolara pomoći iz programa za srednjeeuropske demokracije (SEED) za jačanje demokratskih institucija i vladavine zakona. Ta su sredstva namijenjena strankama, medijima, sindikatima, nevladinim udrugama i jačanju maloga gospodarstva.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova nema "nikakve službene informacije o tome" stoga ne može ni komentirati moguće uskraćivanje pomoći.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić je izjavio za nekoliko hrvatskih dnevnih listova, da je Hrvatska spremna odreći se dvadesetak milijuna dolara američke pomoći civilnim i gospodarskim projektima, jer ne želi potpisati sporazum sa SAD-om o neizručivanju američkih državljana ICC-u.

"Hrvatska neće potpisati taj ugovor dokle god bude morala izručivati svoje državljane Haaškom sudu", kazao je Mesić, dodajući kako Hrvatska neće odstupiti od svojih principa.

Hrvatskoj je SAD u srpnju prošle godine u proračunu za prethodnu godinu zamrznuo 13 milijuna dolara vojne pomoći. Naime, tada je zamrznuta financijska pomoć SAD-a namijenjena školovanju hrvatskih časnika, njihovu uvježbavanju i transferu vojne tehnologije sve dok RH ne postigne bilateralni sporazum s američkom vladom o neizručivanju Amerikanaca ICC-u sa sjedištem u Den Haagu.

Guardian piše da bi Nethercuttov amandman mogao ugroziti 8,5 milijuna dolara namijenjenih Irskoj za jačanje sjevernoirskog mirovnog procesa. Međutim, on će uglavnom pogoditi zemlje u razvoju kao što su Ekvador, Peru, Južnoafrička Republika i karipske zemlje.

"To je novac koji bi išao za prevenciju HIV-a/AIDS-a i obrazovanje. To bi moglo otežati zemljama da se odupru ovoj invaziji na njihove nacionalne zakone", rekao je William Pace, čelnik Koalicije za ICC, mreže nevladinih organizacija, u izjavi za Guardian.

Američki Kongres je prije više od dvije godine donio Zakon o zaštiti pripadnika američkih oružanih snaga i njime dugoročno uskratio stotine milijuna dolara vojne pomoći mnogim zemljama koje su odbile potpisati tzv. sporazume Članak 98 o neizručenju Amerikanaca ICC-u, a među kojima su Hrvatska, Benin, Ekvador i Mali.

Zakon uključuje i mogućnost da predsjednik George W. Bush vođen interesima nacionalne sigurnosti od djelovanja zakona izuzme članice NATO-a i ključne saveznike.

Washington tvrdi da je 96 zemalja potpisalo sporazume o neizručenju, ali da su neki zadržani u tajnosti na zahtjev potpisnika koji su zabrinuti kako će reagirati njihova domaća javnost.

Albanija, Makedonija i BiH ratificirale su sporazum sa SAD-om o neizručenju američkih državljana ICC-u.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton svojedobno je potpisao sporazum o ICC-u, ali ga je potom predsjednik Bush odbacio navodeći kao razlog strahovanje od politički motiviranih procesa protiv Amerikanaca pred tim sudom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙