FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EIU predviđa da će 2005. biti teška za svjetsko gospodarstvo

LONDON, 13. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Rast svjetskog gospodarstvausporit će tijekom 2005. a ostvarenje jedne od potencijalnih prijetnjimoglo bi preokrenuti to usporavanje i u pravu krizu, objavio je ugodišnjoj prognozi vodeći londonski institut za intelektualne uslugeEconomist Intelligence Unit.
LONDON, 13. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Rast svjetskog gospodarstva usporit će tijekom 2005. a ostvarenje jedne od potencijalnih prijetnji moglo bi preokrenuti to usporavanje i u pravu krizu, objavio je u godišnjoj prognozi vodeći londonski institut za intelektualne usluge Economist Intelligence Unit.

Općenito gledano, rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) usporit će u 2005. s ovogodišnjih 4,1 na 3,2 posto, prognozira EIU, dodajući da će među pojedinačnim zemljama Kina ponovno ostvariti najbrži rast, od 8,1 posto, dok će u SAD-u stopa rasta usporiti na 3,1 posto.

Rast vodećih gospodarstava eurozone - Italije, Francuske i Njemačke bit će još sporiji, uz prognozirane stope rasta u rasponu od 1,5 do 1,8 posto, što im je donijelo sedmo, deveto, odnosno deseto mjesto na ljestvici 10 država s prognoziranim najsporijim stopama rasta.

Navedeni "relativno benigni" skup prognoza ugrožavaju i četiri potencijalna ozbiljna rizika, naglašava EIU, ukazujući na učinke novog naglog skoka cijena nafte, snažan porast kamatnih stopa koji bi prouzročio krizu zaduženosti i probleme na tržištu nekretnina, utjecaj znatnih gospodarskih neravnoteža u ključnim svjetskim gospodarstvima na devizne tečajeve i ostala tržišta te na moguće snažno usporavanje rasta kineskog gospodarstva.

"Bilo koji od navedenih rizika sam bi po sebi u slučaju izrazito nepovoljnog trenda mogao znatno pogoršati gospodarske prognoze a svi zajedno mogli bi preokrenuti usporavanje gospodarskog rasta u svijetu u krizu", upozoravaju autori godišnje prognoze EIU-a.

"Posebnom je riziku izložena" 12-člana eurozona, dok bi snažno usporavanje rasta u Kini posebno teško pogodilo Aziju, napominje se u godišnjoj prognozi EIU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙