FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD upozorava na prijetnje rastu gospodarstva eurozone

PARIZ, 30. studenog 2004. (Hina/AFP) - Oporavak gospodarstva eurozonenarušavaju visoke cijene nafte i aprecijacija eura, zbog čega dosadnije potaknut održivi gospodarski dinamizam u toj 12-članoj monetarnojuniji, konstatirala je u utorak Organizacija za gospodarsku suradnju irazvitak (OECD) u svojim polugodišnjim gospodarskim prognozama.
PARIZ, 30. studenog 2004. (Hina/AFP) - Oporavak gospodarstva eurozone narušavaju visoke cijene nafte i aprecijacija eura, zbog čega dosad nije potaknut održivi gospodarski dinamizam u toj 12-članoj monetarnoj uniji, konstatirala je u utorak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) u svojim polugodišnjim gospodarskim prognozama.

Dok će Kina, Japan i Sjeverna Amerika usprkos visokim cijenama nafte i tvrdokornim deficitima biti pokretači svjetskog gospodarstva u iduće dvije godine, europski doprinos rastu svjetskog gospodarstva ostaje neizvjestan, ističe ta organizacija sa sjedištem u Parizu.

"Budućnost će pokazati hoće li kontinentalna Europa odigrati snažnu potpornu ulogu kroz znatniji porast konačne domaće potražnje", naglašavaju autori izvješća, ponavljajući procjenu od prije šest mjeseci da eurozona riskira zaostajanje za svijetom kada je u pitanju gospodarski rast.

OECD očekuje da će eurozona ove godine zabilježiti gospodarski rast od 1,8 posto, a iduće 1,9 posto, te godinu iza 2,5 posto.

Ta organizacija predviđa u 2005. rast od 2,9 posto u svih 30 svojih članica, izuzev Kine, prema ovogodišnjih 3,6 posto. U Kini je "aktivnost ubrzana u trećem tromjesečju nakon priželjkivanog usporavanja u drugoj polovini tekuće godine".

OECD izdvaja i Japan "koji se spektakularno uspio vratiti na velika vrata", a koji bi u iduće dvije godine trebao ostvariti stopu rasta od 2,25 posto godišnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙