FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za tjedan od 13. do 19. prosinca

ZAGREB, 12. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za tjedan od 13. do 19. prosinca.
ZAGREB, 12. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za tjedan od 13. do 19. prosinca.

PONEDJELJAK, 13. prosinca

---------------------------------------

BERLIN - Ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje na tribini pod nazivom "Hrvatska na putu u Europsku uniju" u organizaciji Njemačke udruge za vanjsku politiku

BEČ - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarsta Petar Čobanković i državni tajnik Božo Galić na I. Ministarskom sastanku o Konvenciji o zaštiti rijeke Dunav. Očekuje se procjena napretka prema zaštiti i održivom korištenju vode i ostalih ekoloških resursa te prema prekograničnoj suradnji u slivu Dunava.

BRUXELLES - Redovita sjednica ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije na kojoj je jedna od glavnih tema pitanje proširenja. Ministri vanjskih poslova trebaju pripremiti nacrt odluka o početku pregovora s Hrvatskom te s Turskom.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova Njemačke, Britanije i Francuske razgovarat će s iranskim dužnosnicima o konačnom

rješenju krize oko iranskog nuklearnog programa. Razgovore bi s iranske strane trebao voditi glavni pregovarač za nuklearna pitanja Hassan Rohani

BUKUREŠT - Prvo zasjedanje novog saziva parlamenta nakon izbora 28. studenoga

BERLIN - Susret njemačkog kancelara Gerharda Schroedera s nizozemskim premijerom Janom Peterom Balkenendeom

MADRID - Predsjednik španjolske vlade Jose Luis Zapatero pred povjerenstvom zaduženom za istragu terorističkih napada na Madrid 11. ožujka

KIJEV - Glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis otputovat će u Kijev gdje će s ukrajinskim čelnicima razgovarati o pomoći koju VE može pružiti u pripremi za ponavljanje drugog kruga predsjedničkih izbora 26. prosinca.

ARUSHA - Očekuje se presuda u suđenju adventističkom svećeniku Elisaphanu Ntakirutimani, prvome predstavniku crkve kojemu se sudi pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u Ruandi

BAGDAD - Prva godišnjica uhićenja bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina

NEW DELHI - Indijsko-pakistanski razgovori o mjerama borbe protiv krijumčarenja droge . Dvije zemlje zajedno s Afganistanom čine "Zlatni polumjesec", područja u kojemu se proizvode 85 opijuma u svijetu.

UTORAK, 14. prosinca

------------------------------

BERLIN - Ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović sastaje se s državnim tajnikom u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Hansom Martinom Buryjem (stranka SPD)

BRUXELLES - Očekuje se da bi mogao biti održan konačni krug pregovora Europske unije i Rumunjske uoči summita EU 16. prosinca

VARŠAVA - Španjolski premijer Jose Luis Zapatero u posjetu Poljskoj

WASHINGTON - Predsjednik George W. Bush dodjeljuje najviše američko civilno odličje, predsjedničku medalju slobode, bivšem američkom civilnom upravitelju za Irak Paulu Bremeru, umirovljenome generalu Tommyju Franksu te bivšem direktoru obavještajne agencije CIA-e Georgeu Tenetu.

HAMBURG - Nastavak procesa Marokancu Muniru el Motassaedequ, kojemu se ponovo sudi za suučesništvo u terorističkim napadima na Sjedinjene Države 11. rujna

KAIRO - Izrael s Egiptom treba potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini

ISLAMABAD - Indijsko-pakistanski sastanak posvećen pitanjima nuklearnih programa dviju susjednih zemalja (i 15. prosinca). Dvije bi zemlje trebale ponovo pustiti u promet vlak koji povezuje Lahore u Pakistanu s indijskim gradom Attari.

SANAA - Regionalna konferencija o jačanju uloge žena u političkom životu zemalja na Arapskom poluotoku (do 16. prosinca)

SRIJEDA, 15. prosinca

------------------------------

BEOGRAD - Na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu nastavlja se proces 17-orici optuženika za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991., pripadnicima Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne doborovoljačke jedinice "Leva supoderica". Suđenje se nastavlja dokaznim postupkom, svjedočenjem novih svjedoka na poziv Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine (do 17. prosinca)

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haaškim sudom (ICTY). Kao idući svjedok obrane najavljen je srpski akademik Kosta Mihajlović.

DEN HAAG - Rasprava na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) o "nelegalnosti korištenja sile" temeljem tužbe bivše SR Jugoslavije protiv članica NATO-a koje su sudjelovale u zračnim napadima na SRJ 1999. (Belgija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Portugal, Španjolska, Velika Britanija i Sjedinjene Države).

BERLIN - Njemački kancelar Gerhard Schroeder sastaje se s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem

WASHINGTON - Predsjednik George W. Bush sastaje se u Bijeloj kući s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem

WASHINGTON - Američki državni tajnik Colin Powell sastaje se s francuskim ministrom vanjskih poslova Michelom Barnierom

ČETVRTAK, 16. prosinca

-------------------------------------

BRUXELLES - Prvi dan dvodnevnog summita EU-a na kojem čelnici 25 zemalja članica trebaju donijeti odluku o datumu početka pristupnih pregovora s Hrvatskom te hoće li se otvarati pregovori s Turskom o punopravnom članstvu.

BEOGRAD - Na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu trebao bi se nastaviti proces 17-orici optuženih za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991., Suđenje se nastavlja dokaznim postupkom, svjedočenjem novih svjedoka na poziv Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine (do 17. prosinca)

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

PRIŠTINA - Prvi sastanak Kontaktne skupine za Kosovo nakon jesenskih parlamentarnih izbora i konstituiranja kosovskih institucija. Na sastanku će sudjelovati i predstavnici NATO-a i Europske Unije a glavna tema bit će ocjenjivanje standarda za Kosovo.

WASHINGTON - Američki državni tajnik Colin Powell i savjetnica za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Condoleezza Rice, nominirana za američku državnu tajnicu, sastaju se s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom s kojim će razgovarati o Iraku.

PETAK, 17. prosinca

---------------------------

BRUXELLES - Drugi dan summita EU-a.

BEOGRAD - Na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu očekuje se nastavak procesa 17-orici optuženih za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991., dokaznim postupkom, svjedočenjem novih svjedoka na poziv Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine.

DEN HAAG - Izricanje drugostupanjske presude u postupku protiv bosanskih Hrvata Darija Kordića i Marija Čerkeza optuženih za ratne zločine u Lašvanskoj dolini.

Prvostupanjskom presudom iz godine 2001. Kordić je osuđen na 25 a Čerkez na 15 godina zatvora. Žalbeno vijeće Haaškog suda je 6. prosinca izdalo nalog o trenutnom oslobađanju iz pritvora Marija Čerkeza, dodajući da će razlozi za tu odluku biti navedeni u obrazloženju presude 17. prosinca.

- Nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

ANKARA - Novo saslušanje u sudskom procesu protiv Leyle Zane, aktivistice za prava Kurda

BEČ - Austrijanka Elfriede Jelinek prima Nobelovu nagradu za književnost u veleposlanstvu Švedske

SUBOTA , 18. prosinca

------------------------------

KOUROU (Gvajana) - Predviđeno lansiranje rakete Ariane 5 s vojnim satelitom Helios II A.

NEDJELJA, 19. prosinca

--------------------------------

MOSKVA - Početnom cijenom od 8,65 milijardi dolara, ruska vlada treba na licitaciju staviti nekadašnjeg naftnog diva, tvrtku Jukos koja je pala pod stečaj.

OTTAWA - Međunarodni forum o izborima u Iraku (i 20. prosinca)

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙