FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: izborom ravnatelja POA-e nije riješen ukupni problem

ZAGREB, 11. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik Socijaldemokratskepartije Hrvatske (SDP) Ivica Račan u subotu je izrazio zadovoljstvousuglašenosti predsjednika Republike Stjepana Mesića i premijera IveSanadera o imenovanju Tomislava Karamarka za novog ravnateljaProtuobavještajne agencije (POA), ali je i ustvrdio da time nijeriješen ukupni problem.
ZAGREB, 11. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Ivica Račan u subotu je izrazio zadovoljstvo usuglašenosti predsjednika Republike Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera o imenovanju Tomislava Karamarka za novog ravnatelja Protuobavještajne agencije (POA), ali je i ustvrdio da time nije riješen ukupni problem.

"Problem deformacije i politizacije tajne službe, kršenja zakona i ljudskih prava ne može biti riješen pukim imenovanjem novog ravnatelja", ocijenio je Račan na konferenciji za novinare u SDP-u, u pauzi današnje sjednice Glavnog odbora stranke.

Naglasio je da "treba završiti nalaz kako je i zašto do toga došlo" i napomenuo kako će "novi ravnatelj POA-e tu imati veliku odgovornost, koju svojim supotpisom na njegovo imenovanje preuzimaju predsjednik Republike i premijer".

"Treba vidjeti što još učiniti da bi se osigurao kvalitetan civilni nadzor i kontrola rada tajnih službi i onemogućila njihova daljnja zlouporaba na štetu građana", rekao je Račan.

Na upit je li, po njegovom mišljenju, Tomislav Karamarko dobar odabir za ravnatelja POA-e, Račan je odgovorio da jest "utoliko što se s njim slažu i predsjednik i premijer, ali da će Karamarko to trebati dokazati onim što će činiti kao ravnatelj".

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, Račan je poslao i otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Marijanu Mlinariću, u kojem je naveo da postoji nekoliko incidenata vezanih uz ponašanje nekih ljudi u policiji, koji predstavljaju očito kršenje ljudskih prava i sloboda, a, kako je rekao, sankcionirani su tek nakon što su izašli u javnost.

Na upit novinara da komentira subotnju izjavu saborskog zastupnika HNS-a Antuna Kapraljevića u Osijeku - kako je (Račan) zatražio od HNS-a da se odustane od osnivanja saborskog istražnog povjerenstva vezano uz ministra Miomira Žužula i premijera Ive Sanadera - Račan je odgovorio da je to "besmislena tvrdnja i puko podmetanje" te kako mu je žao što dolazi iz redova oporbene stranke.

"Prije dva tjedna u ime SDP-a sam rekao da bi trebalo prestati ratovati s istražnim povjerenstvima i da se treba opredjeliti hoće li konačno proraditi povjerenstvo za sukob interesa i njemu se prepustiti jedan dio problema, a nadležnim organima, ako je riječ o kršenju zakona i kriminalu, drugi dio problema. Tome nemam što dodati", naglasio je predsjednik SDP-a Račan.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Tonino Picula je na novinarski upit izjavio da će SDP s HSS-om postići dogovor o zajedničkom izlazu na lokalne izbore u dvije (problematične) županije na temelju rezultata istraživanja javnog mnijenja koje je u tijeku, a da će kandidate predstaviti "u paketu", oko Božića.

Račan i Picula najavili su i novi identitet SDP-a, u skladu s "najboljim rješenjima europske socijaldemokracije" kojeg će pobliže predstaviti drugi tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙