FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastava i grb Vojvodine na procjeni Ustavnog suda Srbije

SUBOTICA, 11. prosinca 2004. (Hina) - Zastava i grb Vojvodine, koje jepokrajinski parlament usvojio u veljači ove godine, na provjeri suUstavnog suda Srbije, prenijeli su vojvođanski dnevni listovi"Dnevnik" i "Građanski list".
SUBOTICA, 11. prosinca 2004. (Hina) - Zastava i grb Vojvodine, koje je pokrajinski parlament usvojio u veljači ove godine, na provjeri su Ustavnog suda Srbije, prenijeli su vojvođanski dnevni listovi "Dnevnik" i "Građanski list".

Ustavni sud Srbije pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluka o zastavi i upotrebi povijesnih znamenja AP Vojvodine ali je, kako se navodi u "Dnevniku", istodobno odbio zahtjev da se donese privremena mjera njihove obustave do donošenja konačne odluke suda.

"Ustavni sud bi se mogao zabaviti činjenicom da se Vojvodina protuustavno našla u ropskom položaju zahvaljujući Miloševićevom ustavu iz 1990. a ne da se bavi perifernim stvarima", izjavio je za "Građanski list" ovim povodom bivši predsjednik Skupštine Vojvodine i čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Po njegovim riječima, bit djelovanja aktualnog režima u Beogradu jee "ukidanje Vojvodine".

Podnositelj inicijative za zabranu uporabe zastave i grba Vojvodine je odvjetnik iz Zrenjanina Vladimir Kerleta, koji smatra da Vojvodina nema pravo na svoje zasebne simbole.

Uz grb, simbol Vojvodine i njezinih institucija je stilizirana srpska trobojka s nešto širim plavim poljem u kojem su na sredini tri žute zvjezdice koje simboliziraju Srijem, Banat i Bačku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙