FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Puhovski: U Hrvatskoj brojne povrede socijalnih prava

ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - U posljednjih godinu dana uHrvatskoj su znatno smanjene nacionalno motivirane povrede ljudskihprava, no još smo suočeni s gomilom povreda na području socijalnihprava, izjavio je u petak predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora zaljudska prava (HHO) Žarko Puhovski prigodom dodjele godišnjih nagradate udruge.
ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - U posljednjih godinu dana u Hrvatskoj su znatno smanjene nacionalno motivirane povrede ljudskih prava, no još smo suočeni s gomilom povreda na području socijalnih prava, izjavio je u petak predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Žarko Puhovski prigodom dodjele godišnjih nagrada te udruge.

Među značajnijim problemima na području ljudskih prava Puhovski je izdvojio povrede prava u "privrednom životu", kao što su nezaposlenost, povrede prava na radnim mjestima te napadima unutar radnog miljea.

Najveći postotak prijava HHO-u odnosio se na socijalne službe, kazao je Puhovski, dodavši da je na socijalnom području zapaženo "izrazito nekompetentno ponašanje tijela vlasti". Kao najugroženiju društvenu skupinu izdvojio je umirovljenike, čija se situacija, kako je rekao, nije bitno promjenila i ostaje izrazito nepovoljna i nezadovoljavajuća.

Politički pritisci ponovo su u posljednjih godinu dana uočeni na medijskoj sceni. "Dogodilo se nešto što do sada nismo imali, a to je višestranački parlamentarni pritisak na HTV", ustvrdio je Puhovski, dodavši da su nepravilnosti uočene i na području koncentracije vlasništva u medijima.

Ocijenio je da je nova Vlada s jedne strane simbolično učinila mnogo na normaliziranju političke scene i na njezinom smanjenom radikaliziranju, no da je u posljednjih nekoliko mjeseci postalo jasno da "Vlada loše kontrolira državni aparat".

Kao primjer naveo je, kako je rekao, čistke u zdravstvu i nedavno zaoštravanje situacije s tajnim službama. "Pokazalo se da je nejasno kako se tim službama upravlja, a čak smo se našli u situaciji da se predsjednik države pojavio kao djelomični predmet istrage", rekao je Puhovski, dodajući kako HHO svakog trenutka očekuje da im se predsjednik Stjepan Mesić obrati za pomoć.

Kazao je da tajne službe, baveći se onime što im nije posao, djeluju protiv zakona i ljudskih prava. Tako je primjerice jedna od posljednjih akcija Protuobavještajne službe (POA) bila vezana uz organizirani kriminal, iako je za njegovo suzbijanje zadužen USKOK, a ne tajne službe, ustvrdio je Puhovski. Ocijenio je da se takve situacije mogu dogoditi u svim državama, no za Hrvatsku je, kaže, specifična odsutnost ili zakašnjelost reakcija svih tijela vlasti.

Velik broj pritužbi HHO-u odnosio se i na neučinkovitost pravosuđa, dok se u povratku izbjeglica bilježe pozitivni trendovi, iako dolaze prekasno, kazao je Puhovski.

U povodu Dana ljudskih prava HHO je dodijelio tri godišnje nagrade za poseban doprinos i zaštitu ljudskih prava.

Nagradu "Miko Tripalo" koja se dodjeljuje državnim dužnosnicima i političarima za konkretan doprinos u promicanju i zaštiti ljudskih prava izvan profesionalne dužnosti dobio je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Davor Govorčinović (na slici). Nagrada mu je, kako je istaknuto dodijeljena za izniman doprinos povratku i podjednako pomaganje Hrvatima i Srbima.

Novinar Feral Tribunea Luka Brailo (na slici) nagrađen je nagradom "Joško Kulušić" za doprinos u zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja, dok je povelja "Aleksandra Zec" dodijeljena slobodnoj novinarki Heleni Puljiz. Ta se nagrada inače dodjeljuje u znak solidarnosti civilnog društva sa žrtvama političkog nasilja, no na povelji uručenoj Heleni Puljiz stoji da je nagrađena kao osoba kojoj su kršenja njenih prava bila povod za djelovanje u korist općeg dobra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙