FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nobelova nagrada za mir uručena Kenijki Wangari Maathai

OSLO, 10. prosinca 2004. (AFP) - Nobelova nagrada za mir za 2004.godinu dodijeljena je u petak u gradskoj vijećnici u Oslu KenijkiWangari Maathai, prvoj Afrikanki i prvoj ekološkoj aktivistici koja jedobila tu nagradu.
OSLO, 10. prosinca 2004. (AFP) - Nobelova nagrada za mir za 2004. godinu dodijeljena je u petak u gradskoj vijećnici u Oslu Kenijki Wangari Maathai, prvoj Afrikanki i prvoj ekološkoj aktivistici koja je dobila tu nagradu.

Kenijka, odjevena u narančastu opravu, primila je nagradu iz ruku Ole Mjoesa, predsjednika odbora za dodjelu Nobelove nagrade, na svečanosti koja je održana u nazočnosti norveške kraljevske obitelji.

Primajući nagradu Wangari Maathai je pozvala ljude iz cijelog svijeta da posade stabla za Uskrs kako bi obnovili i zaštitili planet.

"Kada bi to bila svjetska kampanja to bi bilo prekrasno, možete li zamisliti milijune zasađenih stabala", dodala je.

Maathai, inače kršćanka, predložila je sadnju stabala na Uskrsni ponedjeljak jer kršćani vjeruju da je Isus na taj dan uskrsnuo iz mrtvih te da bi taj dan mogle jednako dijeliti sve vjerske skupine i nevjernici.

Obraćajući se "dragoj mami Wangari Maathai", Mjoes je pokušao objasniti zašto je nagrada za mir dodijeljena borcu za zaštitu okoliša, što su mnogi kritizirali. "Postoji veza između mira s jedne strane i okoliša s druge jer su rijetki resursi poput nafte, vode, minerala i drva uzrok mnogih sukoba", pojasnio je Mjoes.

Ekološka aktivistica, zastupnica u kenijskom parlamentu i pomoćnica ministra za zaštitu okoliša, Maathai (64) osnovala je 1977. godine "Pokret za zeleni pojas". Ta je inicijativa pokrenula sadnju više od 30 milijuna stabala, što bi trebalo usporiti ogoljavanje afričkog kontinenta.

Nobelova nagrada obuhvaća diplomu, zlatnu medalju i ček vrijedan deset milijuna švedskih kruna (oko 1,1 milijuna eura).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙