FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

80. obljetnica obnove Beogradske nadbiskupije

BEOGRAD,10. prosinca 2004.(Hina) - Premijernim izvođenjem "Misesolemnis", koju je u povodu 950 godina Velikog raskola između Istočnei Zapadne crkve po narudžbi Vatikana skladao Aleksandar Simić, aposvećena je žrtvama raskola, u subotu 11. prosinca u katedraliBlažene Djevice Marije u Beogradu počet će službeno obilježavanje 80.godišnjice obnove Beogradske nadbiskupije.
BEOGRAD,10. prosinca 2004.(Hina) - Premijernim izvođenjem "Mise solemnis", koju je u povodu 950 godina Velikog raskola između Istočne i Zapadne crkve po narudžbi Vatikana skladao Aleksandar Simić, a posvećena je žrtvama raskola, u subotu 11. prosinca u katedrali Blažene Djevice Marije u Beogradu počet će službeno obilježavanje 80. godišnjice obnove Beogradske nadbiskupije.

Po riječima nadbiskupa beogradskog Stanislava Hočevara, obljetnica će se slaviti sljedećih godinu dana, do 7. prosinca 2005. godine, kada će se ujedno proslaviti i 40. obljetnica ukidanja anatema koju su u ime dviju crkava istodobno povukli papa Pavle VI. i patrijarh Atinagora.

Sjedište Beogradske nadbiskupije nalazi se u nekadašnjem sklopu zgrada austrougarskog veleposlanstva u Beogradu, u sklopu kojega se danas nalazi i crkva Krista Kralja.

Beogradska nadbiskupija danas obuhvaća Srbiju bez Kosova i Raške oblasti (Sandžaka). Podijeljena je u 15 župa, od kojih se šest nalazi u Beogradu, a devet u unutrašnjosti. Odlukom pape Ivana Pavla Drugog 1986. formirana je Beogradska mitropolija, kojoj su pripojene biskupije u Subotici i Zrenjaninu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙