FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Građevinski radovi treći mjesec u padu

ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Treći mjesec zaredom u Hrvatskoj seu rujnu, na godišnjoj razini, bilježi pad građevinskih radova.
ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Treći mjesec zaredom u Hrvatskoj se u rujnu, na godišnjoj razini, bilježi pad građevinskih radova.

Tako su građevinski radovi, mjereni odrađenim satima radnika na gradilištima, u rujnu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine bili manji za 6,7 posto, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Građevinski radovi u razdoblju od siječnja do rujna ove godine u usporedbi s radovima u istom prošlogodišnjem razdoblju veći su pak za 4,3 posto, što je njihova najniža kumulativna stopa rasta u ovoj godini.

To pokazuje daljnje usporavanje ranijih visokih stopa rasta građevinske aktivnosti u Hrvatskoj, čiji je dinamični porast potaknut prije svega cestogradnjom, a potom i stanogradnjom.

Tako je primjerice u rujnu prošle godine u odnosu na isti mjesec godine prije zabilježen rast od 26,7 posto, dok je u prvih devet prošlogodišnjih mjeseci stopa rasta fizičkog obima građevinskih radova iznosila 23,8 posto.

Osjetno usporavanje dinamike rasta graditeljstva u odnosu na prošlogodišnje rezultate očitavaju se i u podacima o rastu bruto dodane vrijednosti graditeljstva koji za prvo polugodište ove godine iznosi 10,9 posto, dok je u prvoj polovici prošle godine iznosio 20,5 posto.

Podaci o strukturi obavljenih građevinskih radova u prvih devet mjeseci ove godine pokazuju da je 39,2 posto radova odrađeno na zgradama, a 60,8 posto na ostalim građevinama.

Samo u rujnu ove godine, prema vrstama građevina, na zgradama je odrađeno 42,2 posto ukupnih sati rada, a na ostalim građevinama 57,8 posto.

Istodobno, prema vrsti gradnje, na novim je građevinama u rujnu odrađeno 58,5 posto ukupnih sati rada, a na rekonstrukcijama, popravcima i održavanju 41,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙