FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CESTE U BiH FINANCIRAT ĆE SE PRIHODIMA MOBILNE TELEFONIJE

SARAJEVO,16. studenog(Hina) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovinepotvrdilo je u utorak raniju odluku o usmjeravanju sredstava dobivenihdodjelom licenci za mobilnu telefoniju u gradnju autocesta, odnosnoizradu potrebne dokumentacije, potvrdio je ministar transporta ikomunikacija BiH Branko Dokić.
SARAJEVO,16. studenog(Hina) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine potvrdilo je u utorak raniju odluku o usmjeravanju sredstava dobivenih dodjelom licenci za mobilnu telefoniju u gradnju autocesta, odnosno izradu potrebne dokumentacije, potvrdio je ministar transporta i komunikacija BiH Branko Dokić.

Dokić je novinarima u Sarajevu rekao da će već ovog tjedna iz fondova koji su na raspolaganju na temelju dodjele licenci za GSM mreže biti uplaćena prva rata za financiranje troškova izrade projektne dokumentacije za koridor Vc.

Vijeće ministara BiH bilo je pod pritiskom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da novac od dodjele licenci za mobilnu telefoniju usmjeri za podmirenje unutarnjeg duga, no vlada Adnana Terzića to je odlučno odbila.

Vijeće ministara na ovaj način planira financirati troškove izrade projektne dokumentacije i gradnju dijela autoceste na koridoru Vc koji prolazi kroz BiH.

Taj posao vrijedan oko 15 milijuna eura dobio je konzorcij hrvatskih i bosanskohercegovačkih tvrtki koje predvode zagrebački Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) i sarajevska IPSA.

Dio projekta radit će i talijanske tvrtke C. Lotti & Associati te Studi e Pianificayione del Territorio.

Neovisno o dovršenju cjelokupne projektne dokumentacije, Vijeće ministara odlučilo je poduzeti mjere na gradnji obilaznice oko Sarajeva koja također treba biti sastavnim dijelom buduće autoceste.

Tako je na sjednici u utorak prihvaćen prijedlog ugovora o kreditu što ga dodjeljuje Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) za financiranje regionalnog programa gradnje putova.

BiH bi po toj osnovi trebala dobiti kredit od 70 milijuna eura od kojih bi 38,6 bilo namijenjeno gradnji sarajevske zaobilaznice dok bi ostatak bio utrošen za nastavak gradnje autoceste Banja Luka - Gradiška.

Obilaznica oko Sarajeva gradit će se u dužini od devet i pol kilometara s oko četiri i pol kilometra prilaznih cesta i trebala bi eliminirati sadašnje prometno zagušenje u okolici glavnog grada BiH. Sredstva iz ovog kredita trebala bi biti raspoloživa već početkom 2005. godine.

Novac koji nedostaje za dovršenje ovog projekta, po riječima ministra Dokića, spreman je osigurati OPEC dok će EBRD nastaviti financirati gradnju ceste između Banja Luke i Gradiške.

,

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙