FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Vukovićeva knjiga "Dr. Franjo Tuđman u sudskim dosjeima"

ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Koprivnički nakladnik Alinejapredstavio je danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu knjiguMilana Vukovića "Dr. Franjo Tuđman u sudskim dosjeima /11. siječnja1972.-10. lipnja 1990./".
ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Koprivnički nakladnik Alineja predstavio je danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu knjigu Milana Vukovića "Dr. Franjo Tuđman u sudskim dosjeima /11. siječnja 1972.-10. lipnja 1990./".

O knjizi su govorili ravnatelj zagrebačkoga Instituta "Ivo Pilar" Vlado Šakić, redatelj Jakov Sedlar, autor knjige Milan Vuković i u ime nakladnika Mladen Pavković.

Današnjica je bremenita naslijeđenim mentalitetom iz povijesti i strukturama lijevoga totalitarističkog sustava u državnim institucijama, napomenuo je Šakić i dodao kako bi nastavak petrifikacije tog mentaliteta u hrvatskim institucijama značio nebrigu o vlastitoj sudbini.

Komunistička represija je napadala na hrvatski vjerski i kulturni identitet još od suđenja zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu, rekao je Šakić i dodao kako se napad na nacionalni identitet nastavio 1971.

Kao što je lijevom totalitarizmu i nadnacionalnom identitetu Franjo Tuđman smetao onda, tako im smeta i danas, dodao je Šakić.

Knjigu sam napisao jer u nekim knjigama stoji da Franjo Tuđman gotovo i nije bio progonjen, a pokušava se umanjiti i količina komunističke represije i progona, napomenuo je Vuković i dodao kako te knjige pobijaju i Izvješća CK SKH i tadašnjeg Izvršnoga vijeća Sabora SRH iz 1973.

Po tim dokumentima 1971. vodilo se 517 kaznenih postupaka za protudržavnu djelatnost, napomenuo je Vuković i dodao kako je u 1972. godini vođeno 1917 postupaka, a među njima i 300 postupaka za koje je bila predviđena smrtna kazna.

U taj broj nije uračunat progon više tisuća studenata, koji su nakon postupka u Đorđićevoj prognani iz Zagreba, dodao je.

Tuđmanu je uvijek na pameti bila ideja samostalne Hrvatske, istaknuo je Vuković, dodavši kako su procesi protiv njega vođeni zbog njegova stručnog, znanstvenog i političkog nastojanja stvaranja samostalne hrvatske države.

Knjigu je uredio i priredio za tisak Mladen Pavković, koji je pozvao nazočne na doček Nove godine, koji priprema Podravkina Udruga dragovoljaca domovinskoga rata, pred Zidom boli u Selskoj ulici u Zagrebu.

Pavković je najavio kako će 10. prosinca u HNK u Zagrebu obitelji pokojnoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana biti uručeno odličje njegove Udruge - "Junak domovinskoga rata".

Knjiga "Dr. Franjo Tuđman u sudskim dosjeima" (95 str.) objavljuje dokumente o progonu i obrani Franje Tuđmana na komunističkim procesima u bivšoj Jugoslaviji.

U prvom dijelu knjige Vuković piše o procesima protiv Franje Tuđmana, a u drugom dijelu objavljene su preslike dokumenata.

Milan Vuković (1933.) sudac je Ustavnoga suda Republike Hrvatske. Do sad je objavio više knjiga o progonu hrvatskih stradalnika u komunističkom sustavu, a među njima je i knjiga "Sudski progoni hrvatstva".

(Hina) xmk ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙