FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSTAVLJENA TOMČEVA KNJIGA O TUĐMANU

ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Knjiga Zdravka Tomca "Predsjednik,protiv krivotvorina i zaborava", posvećena "argumentiranoj obranipovijesnih i državničkih zasluga Franje Tuđmana", predstavljena jedanas u Zagrebu.
ZAGREB, 1. prosinca 2004. (Hina) - Knjiga Zdravka Tomca "Predsjednik, protiv krivotvorina i zaborava", posvećena "argumentiranoj obrani povijesnih i državničkih zasluga Franje Tuđmana", predstavljena je danas u Zagrebu.

Publika je do kraja ispunila dvoranu Hrvatskoga novinarskog društva - bili su nazočni i članovi obitelji pokojnoga hrvatskog predsjednika, njegova supruga Ankica, te sinovi Miro i Stjepan - a nekoliko puta pljeskom je poduprla tvrdnje predstavljača.

Akademik Davorin Rudolf posebice je istaknuo i podupro Tomčeva stajališta po kojima iz današnje perspektive nema nikakve dvojbe da je politika Franje Tuđmana bila uspješna.

Osnovana je neovisna hrvatska država, a u vezi s Bosnom i Hercegovinom povijesni procesi nisu dovršeni i budućnost će pokazati je li Tuđman imao ispravne vizije, ustvrdio je Rudolf.

Knjiga, koju je tiskao nakladnik "Slovo M", na 300 stranica ima dva poglavlja - "Tuđman je uspio stvoriti suverenu Hrvatsku usprkos svima" i "Bosna i Hercegovina - Ahilova peta Tuđmanove politike".

U završnom dijelu autor zaključuje kako je Tuđman pregovarao "s crnim vragom" da dobije na vremenu, stalno internacionalizirao krizu raspada Jugoslavije, davao ustupke kvazisrpskoj državi u Hrvatskoj, igrao na njezino produbljivanje sukoba s Miloševićem i prebacivao krivnju na Miloševića, postupno oslobađao komad po komad Hrvatske i koristio se sukobima u međunarodnoj zajednici.

Iako je griješio prema BiH, o čemu svjedoče sporazum Boban - Karadžić i "prodaja" bosanske Posavine, Tuđmanova politika spasila je BiH, smatra Tomac.

Preko HDZ-a pomogao je obranu BiH protiv velikosrpske agresije, utjecao da se hrvatsko-muslimanski rat završi, presudno utjecao da Hrvati iziđu na referendum za samostalnost BiH, te primajući izbjeglice spasio BiH od katastrofe, smatra Tomac.

Ne smije se prešutjeti činjenica da je Tuđman pravi cilj haaških optužnica, da se želi dokazati da je bio na čelu zločinačkog projekta kojim je stvorena Hrvatska i da je hrvatski narod zločinački, rekao je Tomac, dodajući da je njegova knjiga argument protiv toga.

Pozivam vas da ne prihvatite floskule da ne treba govoriti o prošlosti. Ima pokušaja pisanja nove povijesti, kojoj je svrha detuđmanizacija i pretvaranje Hrvatske u građansku anacionalnu državu, po mjeri dijelova međunarodne zajednice, rekao je Tomac. U takve pokušaje svrstao je jučer predstavljenu knjigu Ivice Đikića "Domovinski obrat - politička biografija Stipe Mesića".

Anđelko Milardović za Tomčevu je knjigu rekao kako je riječ o političkoj publicistici temeljenoj na iskustvenoj metodi, u kojoj autor tvrdi da pomirba i normalizacija nisu moguće na krivotvorinama.

Milan Ramljak objasnio je da je knjiga nastala iz osjećaja Tomčeve odgovornosti. Tomac ne želi pristati na laži kojima se pokušava izjednačiti krivnja za napad na Hrvatsku, niti može pristati na šutnje hrvatskih institucija i države na te laži, izjavio je Ramljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙