FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO i Rusija pozivaju na pravedne izbore u Ukrajini

ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Ministri vanjskih poslova zemaljačlanica NATO-a i Rusije u četvrtak su pozvali "sve strane" u Ukrajinida "zajamče odvijanje slobodnog i pravednog izbornog procesa koji ćeodražavati volju ukrajinskog naroda".
ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a i Rusije u četvrtak su pozvali "sve strane" u Ukrajini da "zajamče odvijanje slobodnog i pravednog izbornog procesa koji će odražavati volju ukrajinskog naroda".

"Pozvali smo sve strane na nastavak izbjegavanja nasilja ili poticanja na nasilje, na izbjegavanje zastrašivanja birača i na suradnju oko organizacije slobodnog i pravednog izbornog postupka koji odražava želju ukrajinskog naroda", stoji u zajedničkoj izjavi nakon sastanka ministara NATO-a i Sergeja Lavrova, na kojem je o svojim aktivnostima u svojstvu posrednika u rješavanju krize govorio i Visoki predstavnik EU za sigurnost i vanjsku politiku Javier Solana, javio je Reuters.

Izjava, u kojoj NATO i Rusija izražavaju potporu "neovisnosti, suverenosti i tertorijalnoj cjelovitosti Ukrajine", došla je samo dva dana nakon što su duboke razlike između nekadašnjih hladnoratovskih neprijatelja, među ostalim i oko Ukrajine, onemogućile postizanje zajedničke završne izjave Ministarske konferencije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Sofiji na kojoj su sudjelovali isti sugovornici.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer pozdravio je taj dogovor kao "važan napredak u postojećoj situaciji". "S obzirom na situaciju, na to da prije dve dana u Sofiji to nije bilo moguće, mislim da je ovo vrlo važno", ustvrdio je glavni tajnik NATO-a, a prenosi AFP.

"Još sinoć to nisam očekivao, ali smo uspjeli postići konsenzus oko te izjave", izjavio je Scheffer na konferenciji za novinare nakon sastanka Vijeća NATO-Rusija, iako je na njegovom početku izrazio uvjerenje da će ministri danas "naći plodno tlo razumijevanja".

"Iako su mnogi pokušali opisati događaje kao povratak na sukob Istoka i Zapada iz doba Hladnog rata, siguran sam da ćemo pokazati kako su u krivu i da ćemo pronaći plodno tlo međusobnog razumijevanja", rekao je Scheffer otvarajući sastanak. "Suverena, jedinstvena i stabilna Ukrajina od životnog je značenja za svaku zemlju nazočnu za ovim stolom", rekao je Scheffer.

Ministri 26 zemalja članica saveza prije toga su se okupili na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća, na kojem su preporučili "snažnu nazočnost međunarodnih promatrača" na izborima, a američki državni tajnik Colin Powell, kojem je ovo zadnji takav sastanak prije prepuštanja dužnosti Condoleezzi Rice, izjavio je kako bi cijelo područje izbora trebalo "preplaviti međunarodnim promatračima".

NATO još prije je otkazao sastanak svojih ministara s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova, koji se trebao održati u četvrtak, kako bi se distancirao od vlade optužene za izbornu prijevaru.

Izvori iz saveza tvrde da će se s ministarskim sastankom s Ukrajinom, s kojom NATO ima sedmogodišnji sporazum o partnerstvu, pričekati dok u Kijevu ne bude "nova i legitimna vlada".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙