FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: Počeo sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a

ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Ministri vanjskih poslova NATO-aokupili su se u četvrtak su u Bruxellesu na sastanku na kojem bi setrebali dogovoriti oko jačanja misija u Afganistanu i Iraku teodnosima s Moskvom u svjetlu ukrajinske krize.
ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Ministri vanjskih poslova NATO-a okupili su se u četvrtak su u Bruxellesu na sastanku na kojem bi se trebali dogovoriti oko jačanja misija u Afganistanu i Iraku te odnosima s Moskvom u svjetlu ukrajinske krize.

Posljednji put na takvom sastanku sudjeluje i američki državni tajnik Colin Powell, koji uskoro napušta tu dužnost.

Glavni tajnik saveza Jaap de Hoop Scheffer pozvao je na početku sastanka zemlje članice na "bolje raspoređivanje tereta" u svjetlu povećanja misija saveza.

Zbog toga je potrebno "ravnomjerno raspoređivanje tereta među saveznicima", te "dobar transatlantski dijalog i jasna politička strategija", dodao je.

"Izazovi koji nam predstoje zahtijevaju pojačani angažman NATO-a", kako bi bio spreman za nove izazove, ustvrdio je Jaap de Hoop Scheffer na početku rada vijeća.

NATO želi pojačati nazočnost Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti Afganistana (Isaf) na zapadu te zemlje, nakon što su to već učinili na sjeveru, a SAD žele u konačnici spojiti svoje snage na terenu s pripadnicima Isafa.

Sjevernoatlantski savez pokrenuo je i misiju osnivanja iračkih sigurnosnih snaga, ali još mora odobriti, možda već i u četvrtak , "izvršnu odredbu" koja dopušta slanje stotina instruktora u Bagdad.

Procjene govore da bi NATO-u za popunu takve akademije za obuku, za koju želi da postane peratvna do kraja godine, trebalo oko 300 instruktora, a diplomatski izvori tvrde da ih je dosad osigurano tek 38.

Washington je osudio činjenicu da je pet zemalja (Francuska, Njemačka, Španjolska, Belgioja i Grčka) odbilo dopustiti da njihovi časnici u NATO-u sudjeluju u toj misiji.

Jedan američki dužnosnik rekao je kako Washington od europskih saveznika oćekuje pomoć u povećanju broja pripadnika Isafa sa sadašnjih 8500 na zapadu i sjeveru zemlje na kojima trenutačno djeluje, jer "koalicija ima pune ruke posla na istoku i jugu".

Njemačka, koja je jedna od najsnažnijih protivnica rata, ponovila je kako neće slati vojnike u Irak, ali da pomaže na druge načine.

"Naše je stajalište jasno: nećemo slati vojnike u Irak", izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer novinarima. "No mi smo počeli obuku (iračkog vojnog osoblja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima) dok su drugi samo češkali glavu", naglasio je, dodavši kako je Njemačka ponudila i otpis iračkog duga.

Powell, koji je u Bruxelles stigao još u srijedu, prilikom dolaska je pozvao europske zemlje da zanemare vlastite nesuglasice oko Iraka i pomognu toj zemlji oko izbora predviđenih za 30. siječnja.

Ministri su se najprije sastali u Sjevernoatlantskom vijeću, najvišem političkom tijelu NATO-a, a potom su razgovarali s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u sklopu vijeća NATO-Rusija.

Razgovor s Lavrovom mogao bi biti osobito osjetljiv s obzirom na razlike između Moskve i Zapada oko situacije u Ukrajini, ali to ne bi smjelo utjecati na predviđeno potpisivanje akcijskog plana za borbu protiv međunarodnog terorizma, rekli su dužnosnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙