FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DODIJELJENE KNJIŽEVNE NAGRADE "KIKLOP"

PULA, 9. prosinca 2004. (Hina) - Nagrade "Kiklop" za najbolja književnaostvarenja u ovoj godini dodijeljene su u u utorak navečer u Puli, usklopu 10. Sajma knjige u Istri.
PULA, 9. prosinca 2004. (Hina) - Nagrade "Kiklop" za najbolja književna ostvarenja u ovoj godini dodijeljene su u u utorak navečer u Puli, u sklopu 10. Sajma knjige u Istri.

Direktorica sajma Magdalena Vodopija je istaknula da je književnom nagradom "Kiklop", koja se dodjeljuje po prvi put, Sajam knjige u Istri želio pridonijeti revaloriziranju nakladničke struke i vraćanju njena digniteta.

Književna nagrada "Kiklop" dodijeljena je u 12 kategorija, a svečanost se održala u salonu broda "Dalmacija", usidrenom u pulskoj luci.

Za urednika godine izabran je Kruno Lokotar iz nakladničke kuće AGM, a za biblioteku godine izabrana je "Biblioteka za početnike" nakladnika "Jesenski i Turk".

"Kiklopa" za najbolje prozno djelo godine dobio je "Osmi povjerenik" autora Renata Baretića, u nakladi AGM-a.

Za najbolju debitantsku knjigu godine izabrana je knjiga "Putnici" Slađane Bukovac u izdanju nakladničke kuće Meandar.

Najbolja pjesnička zbirka godine proglašena je "Zabranjena knjiga" pjesnika i glazbenika Arsena Dedića, nakladnika AGM-a.

Za najbolju knjigu eseja godine proglašena je knjiga "Gondolijer na Vltavi" Zdravka Zime u izdanju nakladničke kuće "Fraktura".

Nagradu "Kiklop" za najbolju publicističku knjigu godine podijelile su dvije knjige: "Život životinja " J.M. Coetzeea nakladnika AGM-a te "Sretno dijete" autora Igora Mirkovića u izdanju nakladničke kuće Fraktura.

Knjiga "Zmajevi i vukodlaci" autora Zvonimira Baloga u izdanju nakladničke kuće "Školska knjiga", proglašena je dječjom knjigom godine, dok je najboljom knjigom inozemnog autora proglašena knjiga "Teško je naći dobra čovjeka" M. Flannery O'Connor nakladnika AGM-a.

Nagradu "Kiklop" za prijevod godine dobio je Mladen Machiedo za knjigu "Zrakasti subjekt, talijanski pjesnici 20. stoljeća" (Antologija I. i II.) istoimenog autora u izdanju izdavačke kuće Ceres.

Nagrade za najbolje oblikovanje knjige godine dobili su dizajneri Dejan Kršić, Mirko Ilić, Sibila i Seid Serdarević za knjigu "Sretno dijete" u izdanju nakladničke kuće Fraktura.

"Kiklopa" za hit godine dobio je Dan Brown za knjigu "Da Vincijev kod", a specijalna nagrada dodijeljena je turskom književniku Orhanu Pamuku, koji je bio gost 10. Sajma knjige u Istri.

Statuu koja predstavlja nagradu "Kiklop", izradio je akademski kipar i slikar iz Labina Josip Diminić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙