FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak 9. prosinca

ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije vijesti izsvijeta za četvrtak, 9. prosinca.
ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije vijesti iz svijeta za četvrtak, 9. prosinca.

TIRANA - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sudjelovat će na Regionalnom sastanku o međuetničkom i međureligijskom dijalogu, koji će se u organizaciji UNESCO-a i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Albanije održati u Tirani. Skup se održava pod nazivom "Razvoj međuetničkog i međureligijskog dijaloga kao značajnog faktora za stabilnost i napredak jugoistočne Europe" i trebao bi, uz predsjednika Mesića, okupiti predsjednike još pet država jugoistočne Europe: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije i Srbije i Crne Gore te oko stotinu političkih i vjerskih vođa, stručnjaka i predstavnika međunarodnih i vjerskih organizacija iz čitavog svijeta. Predsjednik Mesić će održati govor na plenarnoj sjednici, te imati nekoliko bilateralnih susreta.

BRUXELLES - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sudjeluje na sastanku Euroatlantskog partnerskog vijeća tijekom kojega će razgovarati s visokim dužnosnicima Europske unije i članica NATO-a. Na sastanku, koji se održava na ministarskoj razini, govorit će se o Balkanu 2005. godine i nakon toga, te o stanju na Kavkazu i u Srednjoj Aziji.

ZAGREB - Europski dokumentacijski centar Instituta za međunarodne odnose predstavit će projekt Enter Europe - web portal za pristup informacijama o Europskoj uniji. Projekt su omogućili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH te Njemačka zaklada za međunarodnu pravnu suradnju. Portal omogućuje virtualni "ulazak u Europu", nudeći brz i jednostavan pristup informacijama o Europskoj uniji, njezinim institucijama i tijelima, politikama, pravu, službenim publikacijama i dokumentima te aktualnim zbivanjima vezanima za europske integracije. (11,00 sati, Velika dvorana Novinarskog doma, Perkovčeva 2)

LJUBLJANA - Slovenska vlada raspravljat će o mogućoj potpori Hrvatskoj za početak pregovora o pristupanju s Europskom unijom, nakon što su parlamentarni odbori odlučili da Slovenija ne mora ratificirati Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji koji je Hrvatska potpisala s Europskom unijom dok je imala samo 15 članica. Parlamentarni odbor za europske poslove i za vanjsku politiku u utorak su dali pozitivan signal Hrvatskoj pristankom da Slovenija, kao ni ostalih 9 novih članica EU-a, ne mora ratificirati Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji.

TOKIO - Njemačkog kancelara Gerharda Schroedera primit će japanski car Akihito i premijer Junichiro Koizumi. Glavne teme razgovora bit će reforma UN-a, pri čemu se obje države zalažu za stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a

NEW DELHI - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld sastat će se u New Delhiju s indijskim premijerom Manmohanom Singhom te ministrima obrane i vanjskih poslova.

STOCKHOLM - Dan prije dodjele Nobelovih nagrada, u švedskoj prijestolnici uručit će se alternativne verzije tog prestižnog svjetskog priznanja.

Dežurni urednici:

Noć: Nenad Zlatović

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Srđan Baković

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙