FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijci spremni odbaciti tužbe za AIDS ako Bugarska plati odštetu

TRIPOLI, 8. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Obitelji stotina HIVpozitivne libijske djece objavile su u srijedu da bi se mogle odbacititužbe protiv pet bugarskih medicinskih sestara optuženih da su ihzarazile smrtonosnim virusom, ako im Bugarska plati odštetu i osiguraliječenje.
TRIPOLI, 8. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Obitelji stotina HIV pozitivne libijske djece objavile su u srijedu da bi se mogle odbaciti tužbe protiv pet bugarskih medicinskih sestara optuženih da su ih zarazile smrtonosnim virusom, ako im Bugarska plati odštetu i osigura liječenje.

Njihovo priopćenje uslijedilo je nakon slične nedjeljne izjave ministra vanjskih poslova Mohameda Abdel-Rahmana Shalgama. Bugarska vlada objavila je da odbija platiti naknadu štete.

Libijski je sud u svibnju osudio pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog liječnika na smrt strijeljanjem zbog izazivanja epidemije HIV-om u bolnici u Bengaziju, kojom je zaraženo 426 djece, od kojih je najmanje 40 umrlo.

Sjedinjene Države i Europska unija oštro su osudile donošenje te presude. Medicinske sestre tvrde da ih je vlada u Tripoliju učinila žrtvenim jarcima za epidemiju, koja je počela prije njihova dolaska u Libiju.

Udruga zaražene djece, u zamjenu za odbacivanje tužbe, traži odštetu, prebacivanje djece na liječenje u Europu, ili gradnju nove bolnice u Libiji gdje bi se nastavilo s njihovim liječenjem.

Pravo na odbacivanje tužbe ima samo sud, no diplomati ističu da bi izjava roditelja mogla pripremiti teren za takvu sudsku odluku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙